Rīgas lidostā pastiprināta drošība, pasažieri satraukti

© Andrejs Strokins, f64

Latvijas pilsone Jeļena Kavalane vakar no rīta lidoja no Londonas, tāpēc Rīga un Domodedovo Maskavā ir tikai pārsēšanās vietas pirms viņas galamērķa Kazahstānā. Sieviete bija ļoti uztraukta pirms lidošanas, jo Neatkarīgajai atzīst, ka Rīgas lidostā drošības pārbaude bijusi daudz rūpīgāka nekā parasti.

"Drošības pārbaude pirms iesēšanās ir vēl stingrāka, nekā parasti to esmu piedzīvojusi Londonā. Pašlaik jūtu, ka Rīgas lidostā atmosfēra ir saspringta un pasažierus ļoti stingri pārbauda."

Pēc sprādziena Domodedovas lidostā Maskavā vakar plkst. 12 no lidostas Rīga uz Domodedovo Maskavā devās lidsabiedrības airBaltic pirmais reiss pēc sprādziena. Neatkarīgā novēroja, ka uzgaidāmajā zālē īpaša uztraukuma nebija, lai gan vairāki pasažieri no komentāriem atteicās, bet tie, kas atbildēja, neslēpa savu satraukto attieksmi pret notikušo.

Bet jau vakar vakarpusē plkst. 17.30 Rīgā ielidoja airBaltic reiss no Maskavas Domodedovas lidostas. Gandrīz vienlaikus ar šo ieradās arī reisi no Londonas un Kijevas.

Laulātais pāris Olga un Ļevs Jeļini, kuri tikko bija ielidojuši no Maskavas Domodedovas lidostas, stāsta, ka Domodedovas lidostā ar noskaņojumu nu jau viss bijis kārtībā.

Protams, drošības kontrole ir pastiprināta, caur metāldetaktora pārbaudi ir jāiziet ne tikai pasažieriem, kas grasās izlidot vai ielidot, bet arī tiem, kas vienkārši ir atbraukuši sagaidīt savus radiniekus un draugus. Viņi uzskata, ka Maskavas lidostas drošības kontroles apstākļi ir pašsaprotami un stingrāki nekā parasti, taču tas, kas notiek Rīgas lidostā, esot vienkārši šokējis.

Rīgā ielidotājus no Maskavas sūtīja uz tranzīta zonu, bet, kā zināms, šajā zonā uzturas tie, kas ir ieradušies, veicot pārlidojumus. Ļevs turpina, ka ir notikusi atkārtota pārbaude – atvērtas un izskatītas somas, izpētot vismazākās kabatiņas, likuši novilkt kurpes, iziet caur metāldetaktoru, un tikai pēc tam iegūta atļauja doties pie pasu kontroles. Pārim pēc Rīgas lidostas pastiprinātās drošības kontroles radusies sajūta, ka terorakts ir bijis Rīgā, nevis Maskavā.

Ivans, kurš tikko atlidojis no Maskavas, stāsta, ka Domodedovas lidostā pirms lidojuma bijis diezgan kluss: "Īsti pat nevarēja saprast, kur tieši bijis sprādziens, viss bija mierīgi. Vienīgais, ko novēroju, ka lidostā bija izvietots vairāk policijas vienību nekā parasti, bet īpašu neko nepiedzīvoju." Viņš atzīst, ka pirmajā mirklī, kad izdzirdējis par traģēdiju, nedaudz uztraucies, taču vēlāk nomierinājies.

No Maskavas atlidojušais Sergejs Ļitviņenko arī novērojis, ka Domodedovas lidostā viss izskatās mierīgi un tiek kontrolēts. "Protams, drošības pārbaudes ir rūpīgākas, nekā biju piedzīvojis, lidojot citas reizes." Taču viņš norādīja arī to, ka, ielidojot Latvijā, viņu pārsteigusi drošības kontroles stingrība. "Pirmo reizi dzīvē redzu, ka kādu, kurš jau ir sasniedzis savu galamērķi, bez maz vai izģērbj. Visu bagāžu izkratīja, apskatīja gandrīz vai katru apģērba gabalu un priekšmetu koferī. Tajā mirklī tas viss šķita pārspīlēti, bet es to visu saprotu. Drošība pirmajā vietā." Izdzirdot par notikušo traģēdiju, sācis uztraukties, bet vairāk gan par to, vai viņa reiss netiks atcelts un nevajadzēs meklēt citu nokļūšanas veidu galamērķī. Pēc pāris stundām, saņēmis ziņas, ka lidmašīnu kustība turpināsies, kā paredzēts, un ka viņa reiss nav atcelts, bažas atmetis.

Jānis Uzulēns tikko atlidojis no Kijevas. Kijevas lidostā gan palūgts uzrādīt pasi divas reizes un izlidojošos pārbaudījis suns, bet viņš neesot izjutis īpašu uzmanību vai pastiprinātu drošības kontroli. "Bija izvietotas specvienības, bet nekā īpaša, nekāda stresa vai baiļu." Puisis stāsta, ka, atlidojot uz Latviju, arī nav piedzīvojis īpašas drošības pārbaudes: "Muitnieks pārbaudīja pasi, un varēju iet, viss kā parasti. Pāris cilvēki gan aizvesti nostāk, bet, iespējams, viņu āriene raisījusi aizdomas."

Starptautiskās lidostas Rīga drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš apstiprina to, ka tiem pasažieriem, kas ielido un izlido no Maskavas drošības kontroles pārbaude ir daudz stingrāka notikušā terorakta dēļ. Viņš skaidro, ka rūpīgāk tiek pārbaudīta gan pasažieru bagāža, gan personīgās mantas.

Neatkarīgā novēroja, ka lidostas Rīga ielidošanas terminālā laikā, kad nosēdās lidmašīna no Maskavas, vairākas reizes garām gāja drošības dienesta pārstāvji ar suņiem. Starptautiskās lidostas Rīga komunikācijas departamenta preses sekretāre Sarmīte Bunka-Brilijonka to skaidroja kā vēl vienu pastiprinātās drošības kontroles rīcību.