Ielidojušos pasažierus no Domodedovas šokē stingrā drošības kontrole Rīgas lidostā

© Andrejs Strokins, f64

Pulksten 17.30 Lidostā Rīga ielidoja airBaltic reiss no Maskavas Domodedovas lidostas. Gandrīz vienlaikus ar šo ieradās arī reisi no Londonas un Kijevas. Kā novēroja Neatkarīgā, C termināla atlidotāju sagaidīšanas zālē pulcējās ap 30 cilvēku, taču noskaidrojās, ka gandrīz visi ieradušies sagaidīja ielidotājus no Londonas.

Neatkarīgā runāja ar laulātu pāri, Olgu un Ļevu Jeļiniem, kuri tikko bija ielidojuši no Maskavas Domodedovas lidostas. Vīrietis stāsta, ka Domodedovas lidostā ar atmosfēru nu jau viss ir kārtībā. Protams, drošības kontrole ir pastiprināta, caur metāldetaktora pārbaudi ir jāiziet ne tikai pasažieriem, kas grasās izlidot vai ielidot, bet arī tiem, kas vienkārši ir atbraukuši sagaidīt savus radiniekus un draugus, piebilst sieva Olga. Laulātais pāris uzskata, ka Maskavas lidostas drošības kontroles apstākļi ir pašsaprotami un stingrāki nekā parasti, taču tas, kas notiek Rīgas lidostā esot vienkārši pretīgi. Rīgā ielidotājus no Maskavas sūtīja uz tranzīta zonu, bet, kā zināms, šajā zonā uzturas tie, kas ir ieradušies, veicot pārlidojumus. Ļevs turpina, ka ir notikusi atkārtota absolūta pārbaude - atvērtas un izskatītas somas, izpētot vismazākās kabatiņas, kurpju novilkšana, iziešana cauri metāldetaktoram un tikai pēc tam iegūta atļauja doties pie pasu kontroles daļas. Olga īpaši bija šokēta par mazāko somas nodalījumu pārbaudi, jo tajās tomēr parasti atrodas sieviešu higiēnas preces, kas visiem nav jāredz. Pāris Rīgas lidostas pastiprināto drošības kontroli neuztver kā adekvātu, skaidrojot, ka radās tāda sajūta, ka terorakts ir bijis Rīgā nevis Maskavā.

Ivans, kurš tikko atlidojis no Maskavas, stāsta, ka Domodedovas lidostā pirms lidojuma bijis diezgan kluss: „Īsti pat nevarēja saprast, kur tieši bijis sprādziens, viss bija mierīgi. Vienīgais ko novēroju, ka lidostā bija izvietots vairāk policijas vienību nekā parasti, bet īpašu neko nepiedzīvoju.” Ivans atzīst, ka pirmajā mirklī, kad izdzirdējis par traģēdiju, nedaudz uztraucies, taču vēlāk nomierinājies.

No Maskavas atlidojušais Sergejs Ļitvņenko arī novēroja, ka Domodedovas lidostā viss izskatās mierīgi un tiek kontrolēts. „Protams drošības pārbaudes ir rūpīgākas nekā biju piedzīvojis lidojot citas reizes.” Taču viņš norādīja arī to, ka, ielidojot Latvijā, viņu pārsteigusi drošības kontroles stingrība. „Pirmo reizi dzīvē redzu, ka kādu, kurš jau ir sasniedzis savu galamērķi, bez maz vai izģērbj. Visu bagāžu izkratīja, apskatīja gandrīz vai katru apģērba gabalu un priekšmetu koferī. Tajā mirklī tas viss šķita pārspīlēti, bet es to visu saprotu. Drošība pirmajā vietā.” Kungs atzīst, ka, izdzirdot par notikušo traģēdiju, sācis uztraukties, bet vairāk gan par to vai viņa reiss netiks atcelts un nevajadzēs meklēt citu nokļūšanas veidu galamērķī. Pēc pāris stundām, saņēmis ziņas, ka lidmašīnu kustība turpināsies kā paredzēts un viņa reiss nav atcelts, bažas atmetis.

Jānis Uzulēns tikko atlidojis no Kijevas. Kijevas lidostā gan palūgts uzrādīt pasi divas reizes un izlidojošos pārbaudījis suns, bet viņš neesot izjutis īpašu uzmanību vai pastiprinātu drošības kontroli. „Bija izvietotas specvienības, bet nekā īpaša, nekāda stresa vai baiļu.” Puisis stāsta, ka atlidojot uz Latviju arī nav piedzīvojis īpašas drošības pārbaudes: „Muitnieks pārbaudīja pasi un varēju iet, viss kā parasti. Pāris cilvēki gan aizvesti nostāk, bet iespējams viņu āriene raisījusi aizdomas.” Puisis atzīst, ka būtu bijis bail lidot, jo uzskata, ka teroristi nespridzinātu vēl reiz pēc neilga posma.

Starptautiskās lidostas Rīga drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš apstiprina to, ka tiem pasažieriem, kas ielido un izlido no Maskavas drošības kontroles pārbaude ir daudz stingrāka notikušā terorakta dēļ. Viņš skaidro, ka rūpīgāk tiek pārbaudīta gan pasažieru bagāža, gan personīgās mantas.

Neatkarīgā novēroja, ka lidostas Rīga ielidošanas terminālā laikā, kad nosēdās lidmašīna no Maskavas, vairākas reizes garām gāja drošības dienesta pārstāvji ar suņiem. Starptautiskās lidostas Rīga komunikācijas departamenta preses sekretāre Sarmīte Bunka – Brilijonka to skaidroja kā vēl vienu pastiprinātās drošības kontroles rīcību.