Latvijas iedzīvotāji lidot uz Domodedovas lidostu nebaidās

© Scanpix

Latvijas pilsone Jeļena Kavalane šodien lido no Londonas, tāpēc Rīga un Domodedovo Maskavā ir tikai pārsēšanās vietas pirms viņas galamērķa Kazahstānā. Sieviete ir ļoti uztraukta pirms lidošanas, jo Neatkarīgajai saka, ka šodien Rīgas lidostā drošības pārbaude bijusi daudz rūpīgāka nekā parasti.

„Drošības pārbaude pirms iesēšanās ir vēl stingrāka, kā parasti to esmu piedzīvojusi Londonā. Vienmēr šķita, ka Londonā drošības pārbaudes bijušas visrūpīgākās, bet pašlaik jūtu, ka Rīgas lidostā atmosfēra ir saspringta un pasažierus ļoti stingri pārbauda.”

Vakar pēc sprādziena Domodedovas lidostā Maskavā šodien pulksten 12.00 no lidostas Rīga uz Domodedovo devās lidsabiedrības airBaltic pirmais reiss pēc sprādziena. Neatkarīgā novēroja, ka uzgaidāmajā zālē īpaša uztraukuma nebija, lai gan vairāki pasažieri no komentāriem atteicās, bet tie, kas atbildēja, neslēpa savu attieksmi pret notikušo.

Kari Pahla no Somijas regulāri izmanto gaisa satiksmi, taču atzīst, ka vakardienas terorakta dēļ, jūtas mazliet nobijies „Es mēģinu par to nedomāt”. Tā kā Rīga ir pārsēšanās punkts vīrieša ceļā no Helsinkiem uz Maskavu, drošības zonu vēlreiz iziet nevajadzēja. Taču pasažieris piebilst, ka Helsinkos drošības kontrole esot bijusi tāda pati, kā parasti, proti, nekādi papildus drošības līdzekļi netika veikti.

Lietuvietis Gedrius pirms lidojuma jūtas normāli, lai arī no Rīgas vīrietis lido pirmo reizi, viņam šķitis, ka drošības pārbaude noris pastiprinātā režīmā. „Cik esmu lidojis, nevienā lidostā man nav likuši tik ļoti sīki uzrādīt visas mantas, kas atrodas manā bagāžā. Es paļaujos uz to, ka Maskavā šobrīd ir salīdzinoši droši, jo noteikti ir ievērojami palielinātas visas drošības pārbaudes.”

Jevgēņijs Ščankins lido ne pirmo reizi un atzīst, ka pirms lidojuma uztraucas. „Tās nav parastās bailes pirms lidojuma, tās ir kāds lielāks uztraukums, kas sēž iekšā. Šķiet, ka šodien drošības pārbaudes ir neredzēti stingras, tas liek baidīties, pat ja baiļu pirms tam nav bijis. Atvēra bagāžu, koferī atvēra arī katru iekškabatu, parasti nav tik rūpīga pārbaude. Uzliec koferi uz lentes, to apskata caur rentgenu un vari iet,” stāsta jaunietis.

Lielbritānijas pilsonis Charles Goodger lido uz Domodedovo un uzskata, ka panikai nav pamata. „Es esmu šokēts un ļoti sarūgtināts par notikušo. 2005. gada sprādzienos Londonas metro gandrīz gāja bojā mans brālis. Es izjūtu riebumu pret cilvēkiem, kuri rīko terorisma aktus. Esmu lidojis uz Krieviju arī agrāk un varu droši apgalvot, ka šodien drošības pārbaude Rīgas lidostā bija daudz ilgāka un rūpīgāka nekā parasti. Esmu pārliecināts, ka Krievijā būs ļoti ilga atlidojušo personu kontrole. Viņi darīs pat vairāk nekā ir iespējams iedomāties, lai šādas traģēdijas neatkārtotos.”

Neatkarīgās satiktais Dmitrijs Furmanovs notiekošo uztver ar filozofiskām pārdomām: „Cilvēkiem nav jābaidās tagad lidot uz terorakta cietušo pilsētu. Es ticu reinkarnācijai un karmai, kā arī tam, ka liktenis visiem ir noteikts savs un ja kaut kam būs lemts notikt, tas arī notiks. Šie spridzinātāji domā, ka dara labu darbu un pateicoties tam nokļūs paradīzē, taču tā nav un nebūs!” Dokumentu un somu pārbaude Rīgas lidostā esot bijusi daudz stingrāka. Vīrietis stāsta, ka atšķirībā no citām reizēm somas, laižot caur drošības kontroles iekārtu, lika atvērt, kā arī pārbaudīja mazākās kabatiņas. Vīrietis smej: „Pat tādas kabatiņas, kur higiēnas preces stāv!”

Starptautiskās lidostas Rīga preses sekretāre Sarmīte Bunka-Brilijonka informē, ka saistībā ar 24.janvārī Maskavas lidostā „Domodedova” notikušo terora aktu lidojumi no un uz lidostu „Rīga” notiek saskaņā ar plānoto grafiku un reisi nav atcelti. Tie pasažieri, kuri lido uz Krieviju, tiek aicināti lidostā ierasties 2 – 2,5 stundas ātrāk, jo ir ieviests pastiprināts drošības režīms ielidojošajiem un izlidojošajiem reisiem uz un no Krievijas.