Nacionālais mākslas muzejs atdzims par 10 miljoniem latu

„Nākotnē mēs gribētu redzēt, kā šī ēka atdzimst no jauna,” ir pārliecināts Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks un atzina, ka šis ir liels notikums un svētki gan Rīgas, gan Latvijas dzīvē. Šodien Rīgas domes Īpašuma departaments noslēdza līgumu ar Lietuvas arhitektu biroju „Processoffice” par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta izstrādi.

Ēkai ir jau vairāk nekā simts gadi, tā ir novecojusi gan fiziski, gan morāli. Tā vairs neatbilst starptautiskiem standartiem un mākslas darbi ir apdraudēti. Sevišķi šī ziema nodarīja lielus postījumus, jo vecais jumts neiztur sniega kušanu, stāsta LNMM direktore Māra Lāce.

Kopējās būvdarbu izmaksas varētu būt apmēram 10 miljoni latu. Projekta ietvaros ēku renovēs, salabos durvis, iespēju robežās nomainīs logus, izbūvēs pazemes telpas ar stikla jumtu, kur atradīsies mākslas darbu arhīvs un darbnīcas. Muzejs būs ērtāks arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Nākotnē muzejā ierīkos grāmatu veikalu un kafejnīcu. Rīgas panorāmu no iecerētās jumta terases varēs baudīt arī apmeklētāji. Būvdarbus plānots sākt 2012. gada februārī un pabeigt 2014.gadā.

LNMM reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva informēja, ka pamazām izveidos jaunus īpašus izstāžu plānus, kas būs nozīmīgs solis Rīgas kā topošās Eiropas kultūras galvaspilsētas attīstībā. Restaurācijas laikā visus mākslas darbus uzmanīgi pārvietos uz citām telpām. „Pagaidām gan vēl pagaidu mājvieta LNMM nav zināma,” atzina N. Sujunšalijeva, kā arī piebilda, ka darbu pārvešana būšot sarežģīts process.

„Man šķiet, ka šodienas datums ir tik pat nozīmīgs, kā 1903.gada 15.maijs, kad tika ielikts muzeja ēkas pirmais pamatakmens,” uzsvēra LNMM direktore M Lāce un turpināja, „ceru, ka šis projekts nenoguls putekļainā plauktā.” Neatkarīgajai viņa pastāstīja, ka pēdējā laikā vislielākās bažas sagādā telpu un sevišķi jumta briesmīgais stāvoklis. "Varētu teikt, ka tehniskā ziņā ēkai ir pēdējais brīdis, rekonstrukciju vairs nevarētu atlikt” „Projekts dos iespēju savest ēku kārtībā, ļaus tai atdzimt no jauna” informēja LNMM direktore. Muzejs tiks pilnībā atdots apmeklētājiem.

Jau 2010.gada maijā Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja konkursu par LNMM ēkas rekonstrukcijas un piebūves projekta izstrādi. Konkursā uzvarēja Lietuvas arhitektu birojs „Processoffice”. Lietuvas vēstnieks Antanas Valionis bija priecīgs, ka pēc rekonstrukcijas Lietuvas mākslinieki savus darbus varēs muzejā izstādīt biežāk un lielākos apmēros. Vēstnieks arī pateicās par iespēju Lietuvas arhitektiem piedalīties šajā konkursā. Arī „Processoffice” direktors Vitauts Biekša pateicās par piešķirto uzvaru, atbalstu un uzticību.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais