Latvijas Pašvaldību savienība prasīs papildu līdzekļus autoceļu tīrīšanai ziemā

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), visticamāk, prasīs papildu finansējumu autoceļu uzturēšanai ziemā, aģentūrai BNS pastāstīja LPS padomnieks tehnisko problēmu jautājumos Aino Salmiņš.

"Pašlaik cipari nav iepriecinoši. Ir jāizšķiras - vai ziemā ceļus tīrīt, vai vasarā labot," viņš sacīja un piebilda, ka, visticamāk, šai ziemai atvēlētā mērķdotācija autoceļu tīrīšanai nebūs pietiekama.

Salmiņš teica, ka plašāku informāciju par šoziem jau izlietotajiem finanšu līdzekļiem autoceļu tīrīšanai varēs sniegt otrdien, 25.janvārī, pēc LPS Tehnisko problēmu komitejas sēdes, uz kuru aicināts arī Latvijas autoceļu pārvaldītāja "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) pārstāvis, kas skaidros pašreizējo situāciju.

Visticamāk, pēc Tehnisko problēmu komitejā saņemtās informācijas LPS rakstīs vēstuli Satiksmes ministrijai un uz 23.februārī plānoto LPS domes sēdi, kurā piedalās pašvaldību vadītāji, aicinās satiksmes ministru Uldi Auguli, norādīja LPS padomnieks.

LPS Tehnisko problēmu komitejā 25.janvārī plānots runāt par pašvaldību mērķdotāciju izlietojumu 2010.gadā un kritērijiem valsts līdzfinansējumam tranzīta ielu uzturēšanai, kā arī pašvaldību aptaujas rezultātiem „Par pašvaldību autoceļu un ielu uzturēšanas finansējumu finanšu nepieciešamību”. Iecerēts spriest arī par pašvaldību priekšlikumiem grozījumiem normatīvajos aktos, kas reglamentē pašvaldību autoceļu ikdienas un periodiskās uzturēšanas prasības un sabiedriskā transporta organizāciju 2011.gadā.

LVC valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže aģentūrai BNS iepriekš atzina, ka, turpinoties snigšanai, līdz ziemas beigām var nepietikt līdzekļu, kas paredzēti autoceļu uzturēšanai 2010./2011.gada ziemā. Pēc viņa teiktā, janvāra sākumā bija iztērēta vairāk nekā puse no kopumā 2010./2011.gada ziemā autoceļu uzturēšanai paredzētajiem līdzekļiem. Absolūtos skaitļos iztērēto un ziemai paredzēto līdzekļu apmēru Pāže neminēja.

Pēc Pāžes teiktā, atkarībā no sniega daudzuma un sala autoceļu uzturēšana ziemā izmaksā aptuveni 15 miljonus latu.

LPS dibināta 1991.gadā un apvieno Latvijas novadu un republikas pilsētu pašvaldības. LPS biedri ir visas 118 pašvaldības - deviņas republikas pilsētu un 109 novadu pašvaldības.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais