Jāmaina likums, lai sodītu fiktīvo laulību organizatorus

Pēc pašreizējiem Latvijas normatīvajiem aktiem fiktīvo laulību organizatorus pie kriminālatbildības var saukt tikai tādā gadījumā, ja vervēšana ir notikusi ar viltu, draudiem vai piespiedu kārtā.

Attiecībā uz iespējamiem grozījumiem normatīvajos aktos, šobrīd plāno papildināt Krimināllikumu ar jaunu pantu, kurā tiks noteikta

kriminālatbildība par fiktīvas laulības bez nolūka izveidot ģimeni organizēšanu, stāsta Iekšlietu ministrijas (IEM) Nozares politikas departamenta direktors Dimitrijs Trofimovs.

Pašlaik IEM gatavo informatīvo ziņojumu par valsts programmas cīņai pret cilvēku tirdzniecību izpildi 2009. un 2010. gadā. Ziņojumā būs iespēja iepazīties ar institūciju paveikto saistībā ar cilvēku tirdzniecību un tās novēršanu šajos gados. D. Trofimovs aicina pievērst uzmanību tam, ka informatīvais ziņojums aptvers ļoti plašu pasākumu spektru, tāpēc fiktīvo laulību problēma tiks apskatīta tikai kā viena no tendencēm

cilvēku tirdzniecības sakarā, bet ne nelegālās imigrācijas kontekstā.

D. Trofimovs stāsta, ka šobrīd IEM plāno uzņemties iniciatīvu papildināt Krimināllikumu ar jaunu pantu, kas palīdzētu sodīt fiktīvo laulību organizatorus. Likumā tiktu aprakstītas arī īpaši bīstamas kvalificējošās pazīmes. Taču jāmin tas, ka šis projekts šobrīd tiek apspriests tikai IEM ietvaros. D. Trofimovs turpina, ka tiklīdz tas iegūs atbalstu iekšienē, to virzīs uz ārējām diskusijām ar citām ministrijām. Šobrīd ir problēma, jo ideju neatbalsta Tieslietu ministrija, bet D. Trofimovs apgalvo, ka jau tuvākajā laikā pie šīs ministrijas vērsīsies atkārtoti.

nra.lv jau ziņoja, ka biedrība „Patvērums Drošā Māja” ir izveidojusi informatīvu kampaņu „Fiktīvās laulības – slazds!”. Pirmā interaktīvā akcija notika 22. janvārī lidostā Rīga. Biedrības pārstāve Rasa Saliņa stāsta, ka lidostas klienti esot izrādījuši necerēti lielu atsaucību. Akcijas ietvaros kāzu tērpos ģērbušās meitenes un puiši piesaistīja ļoti lielu uzmanību. R. Saliņa min, ka cilvēki labprāt iesaistījās diskusijās, kā arī pētīja izdales materiālus. Sestdien šāda paša tipa akcija notiks pasažieru ostā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.