Amatpersonas sev gādā priviliģētās auto caurlaides

Lai gan tikai šajā nedēļā valdība izmainīja noteikumus, kas ļauj krietni plašākam lokam saņem priviliģētās caurlaides pasta piegāžu veikšanai, pāris dienu laikā pieprasītas jau 24 caurlaides, svētdien ziņo LTV raidījums "De facto".

Īpašā caurlaide nodrošina iespēju neievērot tādas ceļazīmes kā apstāties un stāvēt aizliegts, braukt aizliegts un mehāniskajiem transportlīdzekļiem braukt aizliegts. Ar šo nedēļu, ar ministru balsojumu nolemts, ka šīs priviliģēto caurlaides būs pieejamas ne tikai Valsts kancelejas, bet arī visu ministriju, Saeimas un Valsts prezidenta kancelejas automašīnām.

Satiksmes ministrijas sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis "De facto" skaidro, ka tā ir bijusi viņu pašu ideja un iniciatīva pieteikt izmaiņas pasta caurlaižu izsniegšanas kārtībā un paplašināt saņēmēju loku. "Diskusijā izskanēja, ka varbūt varētu dot daudz plašākam lokam, ieskaitot valsts aģentūras un citas atvasinātās personas, bet mēs tomēr palikām pie tā, ka jāpaliek pie tām institūcijām, kurām ir lielākais daudzums šādas informācijas aprites, un arī operativitāte," skaidro Beļskis. Ierēdnis neatklāj, vai kāda iestāde būtu aktīvāk par citām iestājusies par noteikumu paplašināšanu.

Toties caurlaižu pieteikumi rāda, ka vislielākais pieprasījums pēc tām ir skaitliski nelielajā Valsts prezidenta kancelejā. Īpašās atļaujas nu būs visām sešām kancelejas automašīnām, lai arī tieši ar pasta piegādi ikdienā nodarbojas tikai viena no tām. Skaidrojums - lai mašīnas, kuras piedalās arī vizīšu nodrošināšanā, nebūtu jāatstāj nezin kur, vai arī ļautu viesus ievest, piemēram, pagalmā, kur citādi iebraukt nedrīkst. Otrs līderis ar četrām caurlaidēm ir Valsts kanceleja. Tā uzskata, ka noteikumus jau sen vajadzēja mainīt, turklāt viņiem ik dienas jāpārvadā ļoti daudz dokumentu. Trīs īpašās caurlaides pieprasījušas arī Ekonomikas un Izglītības un zinātnes ministrijas. Šobrīd pa divām caurlaidēm pieprasījušas arī Tieslietu, Labklājības, Vides un Finanšu ministrijas.

To, vai tik tiešām atkāpes no satiksmes noteikumiem būs tikai pasta piegādāšanas nolūkiem, vai tomēr arī kādai citai nenoskārstai vajadzībai - nekāda īpaša kontrole no malas nav paredzēta, tāpat kā par šo nav administratīva soda. "Mēs uzskatām, ka attiecīgajām ministrijām, kuras iesniedz pieprasījumus pēc šādām caurlaidēm, ir jāuzņemas arī atbildība un ir jābūt skaidram pamatojumam, kādēļ ministrijai ir nepieciešamas viena, divas vai trīs atļaujas," atklāj Beļskis.

"De facto" pārliecinājies, ka lielākoties valsts iestādes šobrīd Rīgas centrā jau ir nodrošinājušās ar iespēju apstāties un stāvēt, tiesa gan, tikai ar pašu sniegtu atļauju. To, ka arī līdzšinējā kārtība pasta un dokumentu apriti būtiski netraucēja, De facto apliecināja Saeimas un Veselības ministrijas pārstāvji, tomēr arī viņi norāda uz to, ka iespēja tikt pie caurlaides papīru nogādāšanu adresātam atvieglos.

Latvijā

Latvija plāno aicināt vienu no pasaulē lielākajiem straumēšanas servisiem "Netflix" veidot reģionālo biroju Rīgā, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).