Laikraksta Telegraf jaunais redaktors būs igauņu žurnālists Nikolajs Meinerts

Par krievu valodā iznākošā laikraksta "Telegraf" un šī izdevuma interneta mājaslapas galveno redaktoru šonedēļ kļuvis Igaunijas žurnālists Nikolajs Meinerts, sagaidāmas arī citas izmaiņas laikraksta komandā, aģentūrai BNS apstiprināja "Telegraf" izdevēja "News media group" padomes priekšsēdētājs Jānis Jurkāns.

Lai arī konkurss uz "Telegraf" galvenā redaktora vietu netika rīkots, uz to bija aicināti pieteikties daudzi cilvēki. Viņu vidū Meinerts atzīts par piemērotāko, jo ir Igaunijā dzimis krievs, kurš "zina Baltijas valstis un Baltijas krievu gaumi. Radies iespaids, ka viņš būs līdz kaula smadzenēm eiropeisks cilvēks ar eiropeisku domāšanu, pozitīvi un progresīvi domājošs", pastāstīja Jurkāns.

Lielākais mērķis līdz ar galvenā redaktora maiņu ir "Telegraf" padarīt par vienu no galvenajiem laikrakstiem Latvijā un vienot valstī esošās auditorijas.

"Svarīgi, lai tas kļūtu par latviešu un krievu auditorijas vienojošu, nevis šķeļošu laikrakstu. Tai jābūt vienai modernai Eiropas tipa avīzei, kas palīdzētu izprast norises ne tikai Latvijā, bet Eiropā un citviet pasaulē," sacīja Jurkāns.

Viņš norādīja, ka līdz ar Meinerta kļūšanu par avīzes un portāla galveno redaktoru sagaidāmas arī citas izmaiņas laikraksta komandā. Meinerts izdevumā būs "komisārs, ideoloģiskais cilvēks, kuram būs jāseko, lai avīzei ir pareizais spiediens, pulss un atbilstība Eiropas civilizētām progresīvām normām". Pašlaik, pēc Jurkāna domām, avīzē lasāmais bieži vien nav apmierinošs, kas esot skaidrojams arī ar atsevišķu autoru nepietiekamu kompetenci.

"Līdz ar to, ja šefredaktoram liksies, ka kādam tie griesti ir par zemu, viņa vietā vajadzēs meklēt citu," minēja Jurkāns.

Igaunijas laikrakstam "Eesti Paevaleht" Meinerts teicis, ka avīzes vadīšana viņam būs jauns izaicinajums, jo līdz šim viņš bijis žurnālu un radioprogrammu redaktors.

Padomju varas pēdējos gados Meinerts bija pazīstams rokmūzikas eksperts un grāmatu par Krievijas rokgrupām "Akvarium" un "Nautilius Pompilius" autors.

Viņš ir bijis radiostacijas "Radio 100 Tallinn" un Somijas sabiedriskā radio krievu redakcijas galvenais redaktors, kā arī krievu valodā iznākošā biznesa žurnāla "Novije rubeži" redaktors.

Meinerts ir komentāru autors Igaunijas krievu valodā raidošajās radiostacijās, Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas raidījumos un radiostacijas "Brīvība/Brīvā Eiropa" raidījumos.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.