Mūrniece pieprasa izvērtēt policistu kontroles iestāžu darbu

Ņemot vērā atsevišķu policijas darbinieku rīcību, kas izraisījusi plašu sabiedrības rezonansi, iekšlietu ministre Linda Mūrniece uzdevusi izvērtēt Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Iekšējās izmeklēšanas biroja un tās struktūrvienību funkciju un darba rezultātu.

ekšlietu ministrijā aģentūru BNS informēja, ka izvērtējums par funkcijām, veicamajiem uzdevumiem, resursiem un darba rezultātiem jāpabeidz līdz 21.februārim.

Savukārt, lai izvērtētu iespējamo funkciju dublēšanos, VP Iekšējās drošības birojam un Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Iekšējās izmeklēšanas birojam uzdots salīdzināt uzliktās funkcijas un uzdevumus.

Iekšlietu ministrijā aģentūrai BNS paskaidroja, ka viens no gadījumiem ir saistīts ar policistu, kurš 2009.gadā pie kāda lielveikala vicinājies ar ieroci. Aģentūras BNS arhīvs liecina, ka toreiz policists it kā draudējis nošaut garāmgājēju, kurš aizrādījis viņam par invalīdu stāvvietā novietotu auto.

Toreiz pēc Mūrnieces ierosinātās pārbaudes par policistam Raivo Lejniekam piespriestā disciplinārsoda pamatotību un tiesiskumu Iekšlietu ministrijas Personāla vadības nodaļa secinājusi, ka piespriestais disciplinārsods ir bijis neadekvāti zems.

Iekšlietu ministre uzdeva par pienākumu noskaidrot, vai dienesta pārbaude veikta objektīvi un vai izmeklēšanas laikā nav pieļauti pārkāpumi.

Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības birojs pēc atkārtotas lietas materiālu pārbaudes secinājis, ka policistam piemērotais rājiens ir atstājams spēkā, taču birojs konstatējis, ka, iespējams, pārkāpumus pieļāvusi VP Rīgas reģiona pārvaldes inspektore, kas sākotnēji Lejnieka lietā veica disciplinārlietas izmeklēšanu. Ņemot vērā iepriekš minēto, pret policisti ir sākta disciplinārlieta.

Cits gadījums, kas piesaistījis ministres uzmanību, ir mediju redzeslokā nonācis pērnā gada nogalē. Raidījums "Nekā personīga" decembrī ziņoja, ka Ints Rubezis lidostā strādā par Aviācijas drošības departamenta direktora vietnieku un vienlaikus ir arī Rīgas kriminālpolicijas vecākais inspektors.

Pēc viņa priekšnieku teiktā, sanākot, ka viņš katru dienu vienlaicīgi ir abās darbavietās – gan policijā, kur veic slepkavību izmeklēšanu, gan lidostā, kur pēta drošības riskus.

Jau toreiz Mūrniece paziņojusi, ka šī situācija ir vērtējama kā ārkārtēja, un jau prasījusi veikt dienesta pārbaudi gan par konkrēto cilvēku, gan par radušos situāciju. Policijā gan apstiprināts, ka atļauja darbu savienošanai Rubezim ir bijusi.

Svarīgākais