Botāniskajā dārzā Rīgā atklāta izstāde "Tālo Austrumu skaistule – acālija"

© Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā Rīgā no šodienas ir skatāma lielākā acāliju kolekcija Baltijā. Izstrādei dots cēls nosaukums „Tālo Austrumu skaistule – acālija”, nra.lv uzzināja Botāniskajā dārzā.

Kolekcijā ir 124 šķirnes no Rietumeiropas, Krievijas, Ukrainas un Latvijas. To 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs, kurš kolekcionējis šķirnes, kā arī nodarbojies ar selekciju. Vecākajiem acāliju krūmiem ir jau 50 gadi un to ziedu vainaga apkārtmērs sasniedz pat divus metrus.

Botāniskā dārza palmu mājā pašlaik apskatāmas agri ziedošās akācijas. LU Botāniskā dārza direktora vietniece Signe Tomsone nra.lv pastāstīja, ka uzreiz visas 124 šķirnes nebūs novērojamas, jo visas acāliju šķirnes nezied vienlaikus. Pakāpeniski plaukst vēlāk ziedošās šķirnes, tādēļ izstāde ik nedēļu tiks atjaunota ar tikko uzziedējušiem acāliju krūmiem.

Acāliju (Rhododendron simsii) dzimtene ir Tālie Austrumi - Japāna, Ķīna, Indija. Brīvā dabā acālijas ir sastopamas Austrumu Āzijā, Karpatos, Kaukāzā. Acāliju nosaukums tulkojumā no grieķu valodas nozīmē „sauss”. Eiropā pirmās acālijas parādījās 17. gadsimtā.

Latvijā acālijas ir vienas no izplatītākajiem istabas augiem, kurš mūsu klimatiskajos apstākļos zied rudens un ziemas mēnešos. Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā siltumnīcu acāliju kolekcija tika izveidota 20. gs. 30-tajos gados.

Izstāde ir veidota austrumu stilā un būs apskatāma līdz marta beigām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.