Sola atbalstīt Āfrikas dzīvnieku kompleksa būvniecību

Trešdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) apmeklēja Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu, lai iepazītos ar situāciju pēc ugunsgrēka, kurā pilnībā nodega Zebru mītne un bojā aizgāja vairāki dzīvnieki.

Apmeklējuma laikā apsprieda esošo situāciju Rīgas Zooloģiskajā dārzā un turpmākos plānus par jaunā kompleksa būvniecību Āfrikas dzīvniekiem.

„Jau tagad mums piedāvā dzīvniekus no vairākiem citiem zooloģiskajiem dārziem, bet mēs atsakāmies, jo pagaidām nav kur dzīvniekus izmitināt. Ja mēs parādām, ka mums dzīvniekiem ir nodrošināta laba mītne, kas atbilst visām normatīvajām prasībām, mēs varam iegūt jebkurus dzīvniekus,” stāsta Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš.

„Jaunā kompleksa projektēšana varētu ilgt 6 – 8 mēnešus. Kopējās kompleksa izmaksas varētu būt līdz 1 miljonam latu. Komplekss būs savienots ar žirafu māju. Tajā atradīsies gan ekspozīcijas, gan telpas dzīvnieku kopējiem, noteikti būs centrālā apkure,” komentē R. Greiziņš un piebilst "Savannas projekts tika aktualizēts jau no 2008. gada".

R. Greiziņš paskaidro, ka Latvijā siltais laiks ir neilgu laika periodu, bet apmeklētāji vēlas redzēt dzīvniekus arī ziemā, tāpēc vajag būvēt jauno kompleksu tā, lai apmeklētājiem dzīvnieki būtu redzami visu gadu. To arī paredz jaunie projekti, kā tas ir žirafu mājā.

Rīgas Zooloģiskā dārza atbalsta biedrības priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka uzsver, ka zooloģiskā dārza sūtība ir vides izglītība, tāpēc nepieciešams piesaistīt jaunas investīcijas. Ja zooloģiskais dārzs nespēs piesaistīt jaunas investīcijas, tad var zaudēt savu iegūto statusu. „Te jau nav tikai dzīvnieki, te ir kultūra, izglītība, informācija,” piebilst R.Greiziņš.

Pēc zooloģiskā dārza apskates un iepazīšanās ar esošo situāciju un turpmākajiem plāniem, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs R. Vējonis iesaka atjaunot diskusijas, lai piesaistītu Eiropas fondu līdzekļus jaunā kompleksa būvniecībai. Tāpat viņš uzsver, ka, galvenokārt, naudas līdzekļi jāmeklē Rīgas domē, jo Rīgas Zooloģiskais dārzs ir Rīgas domes īpašums.

Tikšanās laikā R. Vējonis un R. Greiziņš apņēmās uzrakstīt vēstules Rīgas mēram Nils Ušakovam (SC), lai skaidrotu esošo situāciju Rīgas Zooloģiskajā dārzā un lūgtu piešķirt finansējumu jaunā kompleksa būvniecībai.

Svarīgākais