Naktsklubā neielaiž aklu meiteni; Neredzīgo biedrība aicina vērsties tiesā

© klubskefirs.lv

Pagājušās nedēļas nogalē kāda 26 gadus veca akla meitene netika ielaista klubā "Kefīrs" it kā nepiemērotu apavu dēļ. Pati meitene gan uzskata, ka klubā nav ielaista, jo ir neredzīga, un kluba pārstāvis minējis, ka "invalīdiem klubs nebūtu īstā vieta, kur atrasties".

"Ar mammu un mammas māsu izlēmām aiziet uz kādu klubu padejot. Izlēmām, ka iesim uz klubu Kefīrs. Pie izklaides vietas mūs sagaidīja apsargs, kurš prasīja ieejas maksu. Vīrietis izturējās neiecietīgi un sāka uzdot jautājumus par manu izskatu. Apsargam neiepatikās mana sejas izteiksme (atgādināšu, ka esmu neredzīga) - viņam acīmredzot šķita, ka esmu apreibinošu vielu reibumā. Mana mamma paskaidroja, ka šāds izskats man ir tādēļ, ka esmu neredzīga. Apsargs uz to atbildēja, ka klubā ir "feiskontrole" un visus pēc kārtas šeit neielaiž. Galu galā apsargs paziņoja, ka ar tādiem apaviem kā man klubā nelaidīs. Piebildīšu, ka man bija parasti ziemas zābaciņi - līdz puscelim, pāri bikses. Nezinu, kādi apavi klubā tiek uzskatīti par atbilstošiem, - jā, man nebija augstpapēžu zābaki, kas ziemas laikā arī ir tikai normāli. Man ir apavi, kas ir piemēroti man, lai droši varētu pārvietoties," meitene raksta portālā Tvnet publicētā vēstulē.

Kluba Kefīrs menedžeris Arvis Eņģelis nra.lv atzīst, ka šāds incidents ar neredzīgo meiteni tiešām ir bijis un skaidro, ka šodien bijusi sanāksme, kurā apspriests šis jautājums. Kad kluba apsargi likuši uzrādīt dokumentus, jo meitene izskatījusies jaunāka par saviem gadiem un tikai pēc tam esot ticis noskaidrots, ka meitene ir neredzīga un to nemaz par gabalu nevarot redzēt un izveidojusies diskusija starp apmeklētājām un apsargiem.

Kluba pārstāvji negatavojas atvainoties, jo uzskata, ka šis gadījums nav bijis diskriminējošs, un ka klubam nav jāatvainojas katram, kurš nav ticis ielaists klubā.

Latvijas Neredzīgo biedrības valdes priekšsēdētājs Egons Zariņš informē, ka šis gadījums ir diskriminācija un ka meitenei jāvēršas tiesā, lai panāktu savu taisnību.

Arī invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons uzskata, ka šis gadījums ir diskriminējošs un visnepatīkamākais ir tas, ka kluba pārstāvis minējis, ka invalīdiem klubs nebūtu īstā vieta, kur atrasties. Apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis atminas, ka tikai vienu reizi ir notikusi tiesa par līdzīgu gadījumu, kad Raimonds Smagars iesūdzējis tiesā SIA "Vernisažas centrs" par diskriminējošu attieksmi, kad viņš pārvietojoties ratiņkrēslā netika ielaists klubā. Taču pēdējā laikā par šādiem notikumiem nav dzirdēts, vai arī cilvēki izvēlas par to nerunāt, jo pārsvarā daudzi palīdz invalīdiem justies līdzvērtīgi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais