PVD: Latvijas patērētājiem nav jāsatraucas, ka veikalos varētu nonākt ar dioksīnu saindēta pārtika

Latvijas patērētājiem nav pamata satraukties, ka veikalos varētu nonākt ar dioksīnu saindēta pārtika, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Mēs joprojām varam teikt, ka pašlaik Latvijas patērētājiem satraukumam pamata nav," viņa uzsvēra un piebilda, ka PVD regulāri seko līdzi informācijai Eiropas Komisijas ātrās brīdināšanas sistēmā.

PVD pārstāve norādīja - ja izrādīsies, ka kāda no piesārņotajām pārtikas produktu vai dzīvnieku barības partijām ir vesta uz Latviju, tas tiks paziņots šajā sistēmā, un PVD par to nekavējoties uzzinās.

"Attiecīgi sekos atbilstoša PVD rīcība - uzņēmumu pārbaudes, produkcijas izņemšana no tirdzniecības un, protams, PVD par to informēs arī patērētājus," paskaidroja Meistere.

Jau vēstīts, ka janvāra pirmajā pusē kļuva zināms, ka Šlēsvigas-Holšteinas firma "Harles & Jentzsch" novembrī un decembrī var būt piegādājusi apmēram 25 dzīvnieku barības ražotājiem 3000 tonnas ar dioksīnu saindētu taukskābju, kas bijušas piemērotas tikai rūpnieciskai izmantošanai. Dzīvnieku pārtika, kuras ražošanā izlietoja šīs taukskābes, pēc tam tika plaši izplatīta.

Vācijā ražotās olās decembra beigās tika konstatēts nepieļaujami augsts dioksīna līmenis, savukārt Polijā un Čehijā janvāra sākumā tika pārdota ar dioksīnu saindēta cūkgaļa.

Dioksīns, kas ir atkritumu dedzināšanas un rūpnieciskas darbības blakusprodukts, vai izraisīt cilvēkiem veselības problēmas, tostarp spontānus abortus un vēzi.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais