Noskaidroti Latvijas tīkamākie darba devēji

Air Baltic Corporation, Latvijas Mobilais telefons un Latvenergo – 2010. gadā iekārotākie darba devēji, liecina SIA WorkingDay Latvija pētījums.

Šāda veida pētījums tiek veikts jau vairākus gadus. Tajā, aptaujājot darba ņēmējus interneta vidē, tiek noskaidrotas ne tikai viņiem simpatizējošākās darbavietas, bet arī rastas atbildes uz jautājumu, kuri faktori ir noteicošie, darbiniekam izvēloties darba devēju. Vērtējot atbildes pēc respondentu izglītības līmeņa un vecuma, cilvēkiem ar augstāko vai nepabeigtu augstāko izglītību, kā arī gados jaunām personām pats svarīgākais, izvēloties darba devēju, ir konkurētspējīgs atalgojums, bet cilvēkiem ar vidējo vai arodizglītību, kā arī respondentiem, kuri pārkāpuši 40 gadu slieksni, uzņēmuma stabilitāte.

Bet attiecībā uz topu, salīdzinot 2009. un 2010. gada datus, galvenās izmaiņas skārušas finanšu sektoru pārstāvošos uzņēmumus un iestādes. "Darba ņēmēju acīs viņu reputācija ir nostabilizējusies un ir apstājies straujais kritiens," stāsta WorkingDay Latvija mārketinga direktors Māris Silinieks. Piemēram, Swedbank 2007. un 2008. gada topā ieņēma godpilno pirmo vietu, 2009. gadā nokrita līdz piektajai pozīcijai. Arī 2010. gada topā šī banka ieņem 5. vietu.

Pētījumā arī noskaidrots, ka, neraugoties uz sarežģītajiem finansiālajiem apstākļiem darbavietās, turpina kristies respondentu skaits, kuri saņem algu aploksnē. 2008. gadā 13,1% aptaujāto norādīja, ka saņem daļu vai visu algu aploksnē, 2009. gadā – 11,8%, bet pērn – 10%. Arī aizkavētu atalgojumu izmaksu gadījumu īpatsvars salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu rādītājiem sarūk – 2008. gadā tas bija 6,9%, 2009. gadā – 9,2%, bet 2010. gadā šīs skaitlis ir samazinājies līdz 6%.

Uzņēmumiem M. Silinieks atgādina to reputācijas un radītā tēla nozīmību jaunu strādājošo piesaistē. "Līdzko publiskajā telpā izskan ziņa ar negatīvu nokrāsu par kādu darbavietu, tas būtiski ietekmē cilvēku vēlmi tur pieteikties darbā. Piemēram, 2008. gada topā Parex banka (tagad Citadele) ieņēma augsto 10. vietu, bet 2009. gadā uzņēmums no Top 100 izkrita. Līdzīga situācija tagad vērojama ar uzņēmumiem Lido un Kolonna.

***

UZZIŅAI

Iekārotākie darba devēji 2010. gadā (pirmās desmit vietas)

1. Air Baltic Corporation

2. Latvijas Mobilais telefons

3. Latvenergo

4. Lattelecom

5. Swedbank

6. Latvijas valsts meži

7. Starptautiskā lidosta Rīga

8. Latvijas Banka

9. Aldaris

10. SEB banka

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.