Uzņēmums, kas veiks tautas skaitīšanu, pieķerts nelegālā nodarbināšanā

Sabiedriskās domas pētniecības kompānija "GfK", kura ieguvusi valsts pasūtījumu par 3 miljoniem latu un veiks pavasarī gaidāmo tautas skaitīšanu, nelegāli nodarbinājusi aptauju veicējus, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

Valsts darba inspekcijai (VDI) sākotnēji bijušas aizdomas par vairāk nekā simts nelegāli nodarbinātajiem intervētājiem, bet izdevies pierādīt tikai deviņus nelegāli nodarbinātos. VDI pārstāve Baiba Puķukalne skaidro, ka šīs personas bez darba līguma rudenī strādājušas vairākus mēnešus un tas uzskatāms par būtisku darba tiesisko attiecību pārkāpumu, par ko arī uzņēmums sodīts ar 2000 latu lielu naudas sodu.

"GfK" vadītāja Iluta Skrūzkalne gan sola tuvākajās dienās šo lēmumu pārsūdzēt, jo neuzskata to par taisnīgu. Arī Centrālā statistikas pārvalde (CSP), kura "GfK" uzticējusi veikt tautas skaitīšanu, uzsver, ka neko par pārkāpumie nav zinājusi un anulēt konkursa rezultātus, tādējādi "noraujot" tautas skaitīšanu neplāno.

VDI noskaidrojusi, ka šie nelegāli nodarbinātie oficiālu algu nesaņēma un līdz ar to par viņiem netika nomaksāti arī nodokļi. Tas uzņēmumam ļauj savus pakalpojumus piedāvāt lētāk. Rudenī izsludinātajā konkursā par tautas skaitīšanu "GfK" uzvarēja, pateicoties zemākajai cenai, un ieguva valsts pasūtījumu par 3 miljoniem latu, kas sabiedriskās domas pētījumu nozarē ir ļoti liels pasūtījums, ņemot vērā, ka iepriekšējā gadā visas nozares kopējais apgraizījums bija ap 6,8 miljoniem latu, norāda raidījums.

CPS priekšniece Aija Žīgure skaidro, ka rudenī, kad notikusi pretendentu izvērtēšana, "GfK" vārds VDI datu bāzē neesot bijis. VDI gan norāda, ka CSP esot bijis jāpieprasa oficiāla izziņa par visiem konkursa dalībniekiem - vai tiem nav kādi darba likumdošanas pārkāpumi. CSP to nav izdarījusi. Žīgure uzskata, ka saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) likuma skaidrojumiem pietiek informāciju iegūt no publiski pieejamās informācijas VDI mājas lapā.

Savukārt "GfK" vadītāja notikušo arī dēvē par konkurentu atriebību, jo iegūts nozarē lielākais valsts pasūtījums, bet nelegāli nodarbinātie esot konkurentu uzpirkti cilvēki . Uzņēmums skaidro - VDI par nelegāli nodarbinātiem uzskata cilvēkus, kas nākuši uz darba intervijām un kuriem pārbaudes nolūkos lūgts veikt trīs līdz piecas aptaujas intervijas. Šīs anketas vēlāk nekur neesot izmantotas un tas bijis nevis darbs, bet "kompetences tests".

Tomēr VDI uzsver - nelegāli nodarbinātie intervētāji anketēšanas pienākumus veikuši saskaņā ar darba devēja noteikto maršrutu un kārtību un reālos darba apstākļos.

Patlaban "GfK" jāatrod apmēram 2000 intervētāju, kas jau martā sāktu tautas skaitīšanu. Darba inspekcija sola ļoti rūpīgi vērot, kā šie cilvēki tiks atlasīti un pieņemti darbā.

Svarīgākais