Policijā plānots palielināt civilo darbinieku skaitu

Nākotnē Valsts policijā plānots palielināt civilo darbinieku skaitu, kas ļautu policijai ietaupīt naudu un vairāk cilvēku iesaistītu policijas darbā, taču policisti no darba šīs ieceres dēļ netiks atlaisti.

Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs intervijā aģentūrai BNS teica, ka civilo darbinieku iesaistīšana ir laba prakse Eiropā, līdz ar to sabiedrība vairāk iesaistās policijas darbā, piemēram, Lielbritānijā civilpersonas policijas dežūrdaļā pieņem zvanus.

Strauji izveidojot sarakstu ar daudziem amatiem, kurus tūlīt pārveidos par līguma amatiem, policijā nevarot, jo tad ir apdraudēta funkcijas izpilde. Tā būt lieka spriedze, kas šajā situācijā nav pieļaujama.

Atbrīvojoties štata vietai, ideālais modelis būtu, ka šos amatus, pirms tam veicot izpēti, pakāpeniski pārveidotu un tiktu sameklēts cilvēks, kurš strādātu kā civila persona.

"Bet virzība uz to varētu būt, ka mēs pēc kāda laika to proporciju palielinām. Ja štats ir apstiprināts un mēs uzskatām, ka tur nav vajadzīgs būt policistam, tad tajā brīdī, kad tā vieta atbrīvojas, tas mērķis ir, ka mēs šo vietu automātiski pārtaisām par civilpersonas amatu. Vai nu tas policists aizgājis pēc paša vēlēšanās, vai izdienas pensijā", norādīja Velšs.

Šādi policija ietaupītu valsts budžeta līdzekļus, jo civilpersonai nav jāmaksā uzturdevas kompensācija, piemaksa par speciālo dienesta pakāpi, nav jāizsniedz formastērps un nav arī jāmaksā citas speciālas piemaksas. Līdzekļi, kas rastos ietaupīšanas dēļ, būtu lieli.

Neviens policists gan atlaists netiks šīs ieceres dēļ, jo pretējā gadījumā būtu jāmaksā atlaišanas pabalsts. "Tā nebūs, ka mēs šodien pieņemsim lēmumu un atlaidīsim 500 policistu, un meklēsim brīvajā tirgū kaut kādus cilvēkus," viņš uzsvēra.

VP priekšnieks gan skaidri nepateica, kur civilie darbinieki tiks atrasti. Viens no variantiem ir tāds, ka policists aiziet izdienas pensijā, tomēr viņam ir vēlēšanās turpināt strādāt, tad policijā amats tiek pārveidots un policists jau atgriežas kā civilpersona un bez algas piedevām saņem savu izdienas pensiju.

Cits variants paredzētu, ka pēc štata vietu pārtaisīšanas civilos darbiniekus sameklē ar sludinājumu vai citu palīdzību.

Tomēr šajā civilo darbinieku meklēšanas variantā vismaz pagaidām ir kāds mīnuss, proti, policija jau tagad praksē saskaroties ar to, ka nav cilvēku, kuri zemā atalgojuma dēļ gribētu policijā strādāt.

"Nu tad mēs skatāmies uz tiem policistiem, kas jau ir, un ir tādi, kurus mēs varam uz tiem amatiem pārcelt, un tad viņi turpina strādāt jau kā civilpersonas," norādīja VP priekšnieks.

Plānots, ka civilie darbinieki strādātu ar atbalsta funkcijām, piemēram, kļūtu par personāla inspektoriem vai strādātu nodrošinājuma jomā.

Precīzas civilo darbinieku un policistu proporcijas Velšs pagaidām neminēja. Pašlaik Valsts policijā strādā 7466 policisti un 650 darbinieku.

Svarīgākais