Ventspils dome uzvar "Delnu" strīdā par nepilnu astoņu latu rēķinu

Administratīvā rajona tiesa trešdien pieņēmusi Ventspils domei labvēlīgu spriedumu attiecībā pret biedrības "Sabiedrība par atklātību "Delna"" iesniegto prasību, kurā apstrīdēts pašvaldības izrakstītais rēķins nepilnu astoņu latu apmērā, aģentūrai BNS apstiprināja Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā.

Spriedumu gan 20 dienu laikā vēl var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Ventspils pašvaldība pavēstīja, ka pagājušajā gadā "Delna" vērsās tiesā pret domi, jo uzskatīja, ka pašvaldība tai nosūtījusi nepamatotu rēķinu par kopiju izsniegšanu. "Delna" bija lūgusi Ventspils domei iesniegt informāciju, kas būtu nepieciešama pētījuma izstrādei. Atbildot uz biedrības iesniegumu, pašvaldība informāciju sagatavojusi, kā arī saskaņā ar normatīvajiem aktiem nosūtījusi rēķinu par sniegtajiem maksas pakalpojumiem - kopiju izgatavošanu. Savukārt "Delna" pēc rēķina saņemšanas vērsās tiesā, apstrīdot tā tiesiskumu, norādot, ka tas aprēķināts nepamatoti un balstīts uz neatbilstošām tiesību normām.

"Delna" apstrīdēja summas lielumu, uzskatot, ka Ventspils domes izrakstītais rēķins par 7,74 latiem nav aprēķināts pamatoti, un faktiski summa, kas būtu apmaksājama par sniegto pakalpojumu, ir 6,40 latu.

Tomēr tiesa, izvērtējot lietas materiālus, lēmusi, ka Ventspils dome, sagatavojot rēķinu, piemērojusi atbilstošas pilsētas saistošo noteikumu un rīkojuma normas. Saistošie noteikumi nosaka pašvaldības nodevu par pašvaldības domes izstrādāto oficiālo dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu, kā arī citu dokumentu kopiju saņemšanu, tas ir, ka par šādiem pakalpojumiem iekasējama nauda.

Šis nav pirmais gadījums, kad Ventspils dome tiesājusies ar "Delnu". 2005.gadā ierosinātais process pašvaldībai labvēlīgi beidzās 2007. gadā, kad Administratīvā apgabaltiesa lēma, ka "Delnai" nav bijis tiesiska pamata saņemt informāciju no Ventspils domes, norāda pašvaldība.