Pērn zēniem visbiežāk dots vārds Roberts, bet meitenēm - Sofija

Pērn dzimušajiem zēniem visbiežāk dots vārds Roberts, bet meitenēm – Sofija, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika no Iedzīvotāju reģistra.

Kopumā pagājušajā gadā vārds Roberts dots 241 puisēnam, savukārt par Sofiju nosaukta 221 meitenīte. Salīdzinot ar citiem gadiem, Roberts populārāko vārdu sarakstā ir turējies jau vairāk nekā pēdējos desmit gadus un bijis arī 2009.gada biežāk izraudzītais vārds zēniem.

Savukārt personvārds Sofija populārāko vārdu sarakstā ienāca tikai 2007.gadā.

Gustava vārdā nosaukti 227 jaundzimušie, Markuss - 224, Maksims - 192, Daniels - 186, bet Artjoms - 183 bērni. 182 pērn dzimušajiem zēniem ir gods saukties Aleksandra vārdā, 158 nosaukti par Ričardu, 151 - par Ralfu, bet 150 - par Artūru.

Savukārt pērn dzimušajām meitenēm īpaši populāri vārdi bijuši Alise - šādā vārdā nosaukta 201 jaundzimusī, 197 meitenītes nosauktas par Viktoriju, 194 - par Anastasiju, bet 163 - par Martu. Pagājušajā gadā dzimušas arī 162 Annas, 157 Evelīnas, 149 Emīlijas, 141 Laura un 140 Katrīnas.

PMLP mājaslapā www.pmlp.gov.lv ir pieejama Personvārdu datubāze, kurā ikviens interesents var uzzināt, cik personas reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā ar konkrētu vārdu un iepazīties ar teātra kritiķa un personvārdu pētnieka Gunnara Treimaņa pētījumiem par vārda saistību ar personas rakstura īpašībām.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais