Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vasara deju soļos

Mežaparka Lielā estrāde 2022.gada 5. augusts. No kreisās: Regīna Mūrniece, Monta Brakše © Adele Vīgule

            Lai gan mācības skolā jau ir sākušās, vasaras atmiņas, notikumi un pieredze joprojām virmo prātos un arī stāstos.  Katram jaunietim vasara pagāja atšķirīgi, taču šoreiz stāsts būs par deju lielkoncertu “Dziesma dejo. Deja skan”, kurā arī man bija iespēja piedalīties.

Manam tautas deju kolektīvam piedāvājums piedalīties nāca ļoti negaidīti. Neilgi pirms vasaras brīvlaika sākām mācīties pilnīgi jaunas dejas un gatavoties jūnijā gaidāmajiem kopmēģinājumiem. Kolektīvs izvēlējās dejot tādas dejas kā Ulda Šteina “Vāveru polka”, V. Ozola “Spriguļu sišana” puišiem, bet meitenēm A. Daņiļēviča “Jūras māte” un “Apkārt kalnu saule teka”.

Tas bija pamatīgs izaicinājums, jo šī bija pirmā pieredze, dejojot pieaugušo repertuāru, veidojot laukuma zīmējumus, griežot dubultās polkas un piedaloties kopmēģinājumos vairāku dienu garumā. Ļoti labs treniņš gaidāmajiem Deju svētkiem.

Kopmēģinājumi aizritēja interesanti. Dejotāji iemācījās orientēties deju laukumā un piedalīties autoru radošajā procesā, sadarboties ar koristiem. Starp mēģinājumiem, pastalām kājās, devāmies uz tuvāko veikalu pēc kaut kā garšīga, bet pēc tam skriešus pa lietu steidzāmies uz mēģinājumu.

Nākamā tikšanās reize ar kolektīvu bija neilgi pirms lielā notikuma - koncerta Mežaparka Lielajā estrādē. Atsākām aktīvus mēģinājumus, lai gandarīti par paveikto darbu varētu doties uz mēģinājumiem kopā ar visiem dejotājiem un arī koristiem.

Mēģinājumi bija motivējoši, bet ļoti nogurdinoši. Trīs dienas +30 grādu karstums bija izaicinājums ikvienam. Dejot slīpumā uz nelīdzenas virsmas un sadarboties ar citiem kolektīviem, bija ļoti īpaša pieredze. Šķiet, ka labākais brīdis nebija mēģinājumi, bet laiks starp tiem. Laiks, kurā varēja vērot citu dalībnieku deju mēģinājumus, atpūsties saulītē vai draudzēties ar citiem kolektīviem.

Koncerti pienāca negaidīti ātri. Pēc ģenerālmēģinājuma varēja nedaudz atpūsties un sākt gatavoties koncertam. Tā vienmēr ir visaizraujošākā daļa pirms visiem koncertiem. Meitenes pin viena otrai matus, krāsojas un palīdz piespraust saktas puišiem un vainagus meitenēm. Gaisā virmoja satraukums un matu lakas aromāts.

Protams, katrā koncertā iznāk kāda kļūda, bet pirms uzstāšanās nākamajā vakarā dejotāji un koristi tās izlaboja un sniegums bija vēl labāks. Kopības brīdi un piederību varēja izjust pēdējā koncertā, kopā ar 6000 dalībnieku dziedot “Saule. Pērkons. Daugava” un fināla dejā kliedzot un lecot gaisā. Pēc koncertiem, esot uz laukama, visi sveica kolektīvu vadītājus un devās baudīt dalībnieku balli.

Tagad kolektīvi ir atsākuši deju sezonu un gatavojas nākamajā vasarā gaidāmajiem Dziesmu un Deju svētkiem. Lai visiem dejotājiem jauka sezona un tiekamies nākamajā vasarā!!!