Kažociņš: SAB ar naudas atmazgātāju piesegšanu nenodarbojas

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš, komentējot medijos minēto biroja darbinieka Aigara Bora saistību ar naudas atmazgāšanā iesaistītu uzņēmēju, norāda, ka SAB nenodarbojas ar naudas atmazgātāju piesegšanu.

SAB direktors Jānis Kažociņš trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem teica, ka pagaidām nekādus dokumentus par Ģenerālprokuratūrā notikušo pārbaudi neesot saņēmis.

Kažociņš uzsvēra, ka nekas nav mainījies kopš 2006.gada, kad pārbaudi veica prokuratūra.

"Man vēlreiz būtu jāatgādina, ka SAB nenodarbojas ar naudas atmazgātāju piesegšanu vai citām nelikumīgām darbībām. Un tieši tāpēc, kad kaut kāda līdzīga informācija, kas varēja norādīt uz to, mūsu rīcībā nāca 2006.gadā, tā nekavējoties tika nodota Ģenerālprokuratūrai. Tagad otru reizi Ģenerālprokuratūra to pārbauda, un es domāju, ka tas ir visdrošākais veids, kā mēs varam gan paši, gan publika pārliecināties, ka nelikumības SAB nenotiek," uzsvēra Kažociņš.

Viņš gan nekomentēja, vai Bors turpina strādāt SAB.

Uz jautājumu, vai viņš nesaskata ārvalstu specdienestu ietekmi uz Bora jautājuma aktualizēšanu, ja reiz pirms četriem gadiem prokuratūra nekādas nelikumības neatklāja, Kažociņš atbildēja, ka negribot pārspīlēt svešu specdienestu ietekmi uz procesiem Latvijā. Viņa rīcībā nav informācijas, ka tas būtu saistīts ar ārvalstu specdienestiem.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūrā novembrī ir sākta pārbaude par situāciju SAB, ko lūdza izvērtēt Saeimas Nacionālās drošības komisija saistībā ar izskanējušo informāciju par SAB amatpersonas Aigara Bora iespējamo saistību ar naudas atmazgāšanas lietā iesaistītu uzņēmēju. Trešdien aģentūrai BNS neizdevās noskaidrot, vai pārbaude ir pabeigta.

SAB gan iepriekš pēc tam, kad presē tika aktualizēts Bora vārds, izplatīja paziņojumu, kur presē minēto informāciju par 140 miljonu latu atmazgāšanā vainotā Liepājas uzņēmēja Arta Hartmaņa iespējamo saistību ar SAB darbinieku sauc par žurnālistu pieņēmumiem.

Patiesībā par informāciju, kuru daži interneta mediji tagad publicējuši kā aktuālu un sensacionālu, Ģenerālprokuratūra ir veikusi rūpīgu pārbaudi jau vairāk nekā pirms četriem gadiem. Šīs pārbaudes laikā konstatēts, ka konkrētajā gadījumā nav bijis pamata kriminālprocesa ierosināšanai, uzsvēra SAB.

Pamatojoties uz Ģenerālprokuratūras atzinumu, tika ierosināta SAB dienesta pārbaudes lieta un lemts par disciplinārsoda piemērošanu. Par šo lietu jau 2006.gada augustā SAB informēja visas tā laika augstākās amatpersonas.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka Hartmaņa biznesa partnere Iveta Bora, kas oficiāli kļuvusi par viena Hartmaņa uzņēmuma līdzīpašnieci, ir SAB pretizlūkošanas darbinieka Aigara Bora sieva.

Hartmaņa biznesa partneres vīrs, iespējams, bijis saistīts arī ar piesegpasu nelikumīgu sagādāšanu, un Bors, iespējams, laikus brīdinājis Hartmani par gaidāmajām problēmām.

Vairāki informēti avoti "pietiek.com" norādījuši, ka Bors jau ilgstoši bijis pazīstams ar sievas Ivetas biznesa partneri Hartmani un, iespējams, zinājis par Hartmaņa izstrādāto naudas atmazgāšanas shēmu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais