Zatlers aicina Saeimu izvērtēt KNAB likumu

Valsts prezidents Valdis Zatlers aicina parlamentu izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumu, lai turpmāk varētu ātri un efektīvi risināt konfliktus birojā.

"Kam es gribu pievērst uzmanību - varbūt ir jāizvērtē pats KNAB likums? Mēs sastopamies ar situācijām, kad ir jāizvēlas kandidāti uz KNAB vadītāja amatu - vienmēr šis process ir bijis ļoti sarežģīts un grūts, teikšu, pat neveikls. Tāpat arī, ja mums ir jānovērš konkrētā konfliktsituācija KNAB, atkal likums neparedz ātru un efektīvu mehānismu, kā to izdarīt," pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem sacīja prezidents.

Tādēļ, pēc prezidenta domām, iespējams, tieši šis ir "īstais brīdis, kad likumdevējam ir jāizvērtē, kur ir vājās vietas, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos".

Prezidents gan atturīgi vērtēja premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") rīcību, vēlreiz atceļot KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša rīkojumu par KNAB reorganizāciju.

"Premjera rīcību noteic likumi [..] Uzdevums ir gaužām vienkāršs - novērst konflikta situāciju KNAB pēc iespējas ātrāk, lai KNAB varētu darboties ar pilnu jaudu tieši korupcijas apkarošanā," teica Zatlers.

Uz jautājumu, vai Vilnītim būtu jāpaliek KNAB priekšnieka amatā, prezidents atbildēja, ka to var izlemt tikai parlaments vai Vilnītis pats.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis ("Vienotība") aģentūrai BNS norādīja, ka viens no virsprokurora Arvīda Kalniņa vadītās komisijas secinājumiem bija, ka pašreizējā likumā Ministru prezidenta pilnvaras pārraudzīt KNAB un sodīt biroja priekšnieku "beidzas ar atlaišanu no darba". Likumā nav paredzētas iespējas premjeram KNAB priekšniekam piemērot disciplinārsodu.

Latkovskis apliecināja, ka Korupcijas novēršanas apakškomisijā, ko vada Aleksejs Loskutovs ("Vienotība"), notiks konceptuālas diskusijas par to, vai KNAB likumā ir nepieciešamas izmaiņas.

"Pilnvaru paplašināšana ir koks ar diviem galiem - redziet, [iepriekš] mums bija labs KNAB vadītājs, bet slikts premjers..." secināja Latkovskis.

Gan Latkovskis, gan Loskutovs aģentūrai BNS atzina, ka ir nepieciešama konceptuāla diskusija ar ekspertiem par izmaiņām pašreizējā regulējumā, vienlaikus nodrošinot līdzsvaru ar KNAB neatkarību.

Pagaidām gan vēl nav zināms, kad šo jautājumu skatīs apakškomisijā.

Jau ziņots, ka Dombrovskis ir atcēlis Vilnīša rīkojumu par reformām birojā. Dombrovskis iepazinās ar virsprokurora Arvīda Kalniņa vadītās starpinstitūciju komisijas ziņojumu, kuras uzdevums bija vērtēt KNAB struktūras jaunā modeļa, kā arī biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu un atbilstību valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem.

Prokuratūra jau labu laiku veic pārbaudi pēc tam, kad atbildīgie KNAB darbinieki sūdzējās par Vilnīša rīcību, vadot biroju.