Rosina veidot regulatoru tarifu samazināšanai mūzikas atskaņošanas jomā

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) rosina veidot regulatoru tarifu samazināšanai mūzikas atskaņošanas jomā, aģentūrai BNS pavēstīja žurnāla "Latvijas Tirgotājs" redaktore Inga Karlinska.

Viņa norādīja, ka jau vairāk nekā 12 gadu LTA cenšas panākt adekvātus maksas nosacījumus par publisku mūzikas atskaņošanu tirdzniecības vietās, taču līdz šim vērā ņemams rezultāts nav panākts, tādēļ asociācija vērsusies Saeimā ar ierosinājumu veidot regulatoru, kas izstrādātu taisnīgu tarifu politiku šajā jomā.

Pašlaik Latvijā noteiktie tarifi par mūzikas atskaņošanu veikalos ir ne tikai daudzkārt lielāki par reālo labumu, ko dod mūzikas atskaņošana, bet ir arī daudzkārt augstāki par kaimiņvalstu Lietuvas, Igaunijas un Somijas tarifiem, uzsvēra Karlinska.

Viņa sacīja, ka LTA, salīdzinot vairāku valstu, tostarp Lietuvas, Igaunijas un Latvijas, tarifus par publisku mūzikas atskaņošanu tirdzniecības vietās, secinājusi, ka, piemēram, atskaņojot mūziku 100 kvadrātmetru lielā telpā, Latvijā jāmaksā 119 līdz 154 lati, savukārt Lietuvā – 49 lati, bet Igaunijā – 96 lati. Savukārt 600 kvadrātmetru tirdzniecības platībām Somijā mūzikas atskaņošana maksā 0,42 latus par kvadrātmetru, bet Latvijā – 0,92 latus.

"LTA ir vērsusies pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas, kā arī pie Saeimas frakcijām, aicinot apspriest pēc būtības taisnīgas atlīdzības noteikšanas principus mūzikas atskaņošanai publiskās vietās, kur mūzikas atskaņošana nav uzņēmējdarbības priekšmets, izveidojot regulatoru, kurā uz paritātes principa būtu pārstāvētas visas iesaistītās puses," teica Karlinska.

Viņa atgādināja, ka jau tikšanās laikā ar Eiropas Komisijas Iekšējā tirgus ģenerāldirektorāta direktori Emeru Deilī LTA prezidents Henriks Danusēvičs pārrunājis nepieciešamību liberalizēt šo pakalpojumu tirgu. "To būtu iespējams izdarīt, dodot tiesības mūzikas izmantotājiem realizēt Eiropas Savienības Pakalpojumu direktīvu un izmantot pārrobežu pakalpojumus mūzikas atskaņošanas kolektīvā pārvaldījuma jomā, slēdzot līgumus ar citu valstu organizācijām, kurām ir lietotājam draudzīgāki tarifi," paskaidroja Karlinska.

Danusēvičs savukārt norādīja - lai gan līdz šim Autortiesību likums paredzēja vienoties ar darbu un blakustiesību objektu izmantotājiem par atlīdzības lielumu, maksāšanas kārtību un citiem nosacījumiem, praksē tas tā nenotika, jo Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība kā monopolisti uzspieda savus nosacījumus. Viņš uzsvēra, ka tieši tādēļ jānosaka mūzikas izplatītāju pienākums – vienoties ar mūzikas izmantotājiem par tarifiem.

LTA ir nodibināta 1994.gadā, un pašlaik tajā brīvprātīgi apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Svarīgākais