Lācene Ilzīte svin 10 gadu jubileju

Pirms desmit gadiem Līgatnes dabas taku iemītniekiem pievienojās lācene Ilzīte. Ar to sākās interesants stāsts par lāceni, kuras mamma Made, sabiedēta no pārējiem lāčiem, mazuli pameta.

Par 10. dzimšanas dienu Ilzīte var pateikties savai audžu mammai un zvērkopei Velgai Vītolai, kuras gādība saņemta jau no pirmās dienas.

Gaujas Nacionālais parks fonda pārstāve Līga Eglīte pastāstīja, ka uz svinībām 11.janvārī tika lūgti lācēna lielākie draugi un atbalstītāji, kas bijuši klāt visus šos 10 gadus. Jubilāres svētku mielasts bija divas tortes ar Ilzītes lielākajiem gardumiem krabju nūjiņām, piparkūkām, biezpiena sieriņiem un citiem našķiem pie kuriem pieradusi, augot cilvēku gādībā. Protams, arī tradicionālie lāču kārumi medus, ievārījums un āboli. „Mans bērns bija gatavais eņģelis”, šādu salīdzinājumu izmantoja V. Vītola, stāstot par to, cik eleganti un kārtīgi lācene notiesāja dzimšanas dienas torti.

Arī V. Vītolai, tautā sauktai par lāču mammu, šis ir zīmīgs gads, jo darbā Līgatnes dabas takās pavadīti 30 gadi. Lāču meiteni Ilzīti V. Vītola sauc par savu meitu un stāsta, ka kopā ar īstajiem bērniem veda pastaigās pa dabas taku teritoriju. Ilzīte nav parasts lācis, jo audzis cilvēku gādībā un saņēmusi vislielāko brīvību un mīlestību pārējo dzīvnieku vidū, tomēr V. Vītola atzīst, ka līdz ar to viņas mūžs būs uz pusi īsāks (savvaļā lācis nodzīvo apmēram 40 gadus). Tagad Ilzīte atzīta par dabas taku populārāko iemītnieci un palūkoties kāds izskatās lācis, kas reiz bijis sērkociņ kastītes lielumā, vēlas ikviens.

Jau tuvāko gadu laikā Līgatnes lāčiem būs vēl viens pārsteigums. L. Eglīte informēja, ka vecākā mājvieta savu laiku ir nokalpojusi un no meža teritorijas pārvērtusies par klaju lauku bez kokiem. „Lāči ne tikai peld un kāpj kokos, bet mums par pārsteigumu, arī rok alas, tāpēc nepieciešams jauns un drošs patvērums.” Jaunajai būvei būs nepieciešami apmēram 10 000 latu, tāpēc cilvēkus aicina apvienot patīkamu pastaigu dabā ar atbalstu lāču mājas finansējumam. „Atrašanās vieta jau ir noskatīta, vēl tikai būs jāierāda cita vieta bebriem, kas aktīvi iesaistās koku gāšanā”. L.Eglīte pauž cerību, ka jaunās mājas pamatus izdosies ielikt jau šogad. Izmaiņas skars parka plānojumu arī lielākā mērogā, jo apmeklētājiem veidos jaunu pastaigu taku un dabas parkā būs sumbrs, pastāstīja V. Vītola.

29. janvārī Līgatnes dabas takās būs ikgadējais tautas slēpojums „Līgatnes ķepa”. Tiek gaidīti gan lieli, gan mazi apmeklētāji, kuri varēs izvēlēties saviem spēkiem atbilstošāko „Lielo cilpu” vai „Mazo cilpu” distanču slēpošanā. Dalībniekiem tā būs iespēja ne tikai kārtīgi izslēpoties, bet arī finansiāli atbalstīt jaunās lāču mājas būvi. Vairāk informācijas mājas lapā www.gnp.lv

Svarīgākais