Vilnītim Dombrovska lēmums nav pārsteigums

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Normundam Vilnītim premjera Valda Dombrovska lēmums atcelt rīkojumu par biroja reformām nav pārsteigums, un viņš amatu labprātīgi nepametīšot.

Vilnītis otrdienas pēcpusdienā telefonintervijā Latvijas Radio teica, ka pēdējā laikā neviens no premjera lēmumiem viņu nepārsteidzot - tie bijuši nevis saprātīgi, bet politiski lēmumi.

Vilnītis premjera lēmumu neizprotot, jo ir pērnā gada jūnija Ģenerālprokuratūras atzinums, ar kuru biroja reglaments izvērtēts un atzīts, ka tas ir spēkā esošs. Reglamentā ir runa par reģionālās grupas izveidi, kura no pērnā gada 1.aprīļa ir sākusi savu darbu, turklāt, pēc Vilnīša domām, ļoti veiksmīgi.

"Tagad es saprotu, ka šis darbs tiks bremzēts vai paralizēts," viņš uzsvēra un piebilda, ka premjeram tagad būs jāuzņemas atbildība par pieņemto lēmumu.

Vilnītis kā jau jurists rīkošoties likuma ietvaros, vispirms iepazīšoties ar premjera lēmumu un tad skatīšoties, kā tālāk rīkoties. KNAB priekšnieks par premjera lēmumu esot uzzinājis no preses, nevis oficiālā kārtā.

Neskatoties uz premjera lēmumu, Vilnītis joprojām sevi saredz KNAB priekšnieka krēslā. "Es domāju, ka man savs darbs jādara, jo man šo pilnvarojumu ir devis parlaments, nevis konkrēti kāda no amatpersonām," viņš norādīja.

Ja premjeram ir vēlēšanās bremzēt viņa lēmumus un darbus, kurus atzinusi gan Nacionālā drošības padome, gan komisijas, tad Vilnītim tas nav saprotams.

Jau ziņots, ka Dombrovskis ir iepazinies ar virsprokurora Arvīda Kalniņa vadītās starpinstitūciju komisijas ziņojumu, kuras uzdevums bija vērtēt KNAB struktūras jaunā modeļa, kā arī biroja priekšnieka atsevišķu lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskuma un atbilstības valsts interesēm un demokrātiskās pārvaldes principiem.

Tā kā prokuratūra ir sākusi un turpina pārbaudi un starpinstitūciju komisija pieļauj, ka prokuratūras pārbaudes gaitā, iespējams, būs jāpaplašina pārbaudāmo jautājumu un iesaistāmo personu loks, premjers uzskata, ka līdz prokuratūras pārbaudes pabeigšanai lemt par komisijas izveidi KNAB priekšnieka atbilstības amatam vērtēšanai būtu priekšlaicīgi.

Līdz šim ne Kalniņa vadītā starpinstitūciju komisija, ne Ministru prezidents no KNAB priekšnieka nav saņēmis biroja jaunā struktūras modeļa reglamentu un darbinieku amatu aprakstus.

Ņemot vērā, ka starpinstitūciju komisija konceptuāli atbalstīja tādu biroja struktūras modeli, kas paredz reģionālās struktūrvienības izveidošanu biroja korupcijas apkarošanas bloka ietvaros, un spēkā esošais modelis paredz funkciju dublēšanos, premjers nolēma atcelt KNAB priekšnieka 2010.gada 1.aprīļa rīkojumu par grozījumiem KNAB reglamentā.