VID telpas nomā no privāta uzņēmēja, bet neizmanto valsts īpašumus

Laikā, kad valstij tukši un neizmantoti stāv desmitiem īpašumu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) nomā telpas no uzņēmuma "Spēks R", maksājot tai gadā simtiem tūkstošus latu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Lai arī VID argumentē, ka īpašumi, kas speciāli pielāgoti, piemēram, valsts noslēpuma glabāšanai nemaz neesot tik daudz, konkrēti Triangula bastions, kurā izvietota VID Muitas pārvalde, tika celts biznesam, nevis valsts pārvaldes mērķiem.

VID Muitas pārvalde šeit iekārtojās pirms četriem gadiem, kad Tautas partijas Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš, VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns un Galvenās muitas pārvaldes priekšnieks Andis Drulle oficiāli atklāja struktūras iekārtošanos šai jaunajā biznesa centrā. Uzņēmēju prasītā nomas maksa VID - 13 lati kvadrātmetrā. Gadā valsts firmai "Spēks R" atdeva turpat pusmiljonu. Kā norāda TV3 - ēka uzcelta par 4,5 miljoniem latu un "Spēks R" šo darījumu izcīnījis konkursā, jo valsts īpašumos, kurus tobrīd pārvaldīja Tautas partijas biedrs Māris Kaijaks, muitai piemērotas telpas nav atrastas.

Firmas "Spēks R" valdē ir Mindaugas Mirskis. Viņš ir augsta Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča meitas Olgas vīrs. Laikā, kad, darījumu slēdza valdē bija viņa tēvs. Mirsku ģimenei, saskaņā ar "Lursoft" datu bāzē pieejamo informāciju, uzņēmumā pieder arī daļas. Kādreizējam muitas kriminālpārvaldes vadītājam Vaškevičam savulaik piedēvēta milzīga ietekme uz VID, īpaši muitas darbu. Ciešs kontakts viņam ir ar ilggadīgo Galvenās muitas pārvaldes priekšnieku Andi Drulli, kurš iestādi vadīja arī tai ievācoties Triangula bastionā.

Par savu ietekmi "Spēka R" darījuma izkārtošanā ar VID, Vaškevičs, kurš joprojām ieņem augstu amatu Finanšu ministrijā, runā nelabprāt. Triangula bastions nav vienīgā "Spēka R" ēka, kur telpas nomā VID. Arī Jeruzalemes iela 1, kur VID iekārtojies teju vai visos deviņos stāvos, bija viens no jaunajiem šīs firmas projektiem. Treknajos gados VID tai pat maksāja 11 latus kvadrātmetrā. Pašlaik ēkas īpašnieks ir cits. "Spēks R" to pārdevis par 11,5 miljoniem latu skandināviem piederošam uzņēmumam. Tagad VID par nomu maksā trīs reizes mazāk.

Raidījums vēsta, ka mazinājusies arī nomas maksa Triangula bastionā. Par kvadrātmetru "Spēks R" prasa sešus latus, ko "Latio" vērtētāji atzinuši par atbilstošu šā brīža tirgum. Cits jautājums, vai laikā , kad valstij pašai tukšu īpašumu ir diezgan, valsts pārvaldes iestādei jāatrodas A klases biroja telpās. Finanšu ministrs sola izvērtēt līgumu ar firmu "Spēks R", un iespējas līgumu lauzt:

"Ja paskatāmies, kādi līgumi saslēgti tā saucamajos ilūziju gados, var teikt ilgākā laikā, kur tie slēgti, nevis izejot no tā, cik tas valstij varētu izmaksāt, bet ļoti savtīgos nolūkos bieži vien un tās sekas joprojām ir jūtamas, tad šeit acīmredzot jāmeklē izeja," raidījumam norādīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Ministrs norāda, ka nomāšanas process no privātpersonām ir necaurskatāms, un iespējama valsts iestāžu vadītāju nesaimnieciska rīcība un korupcijas riski. Drīzumā valdībā jāapstiprina jauna, stingrāka kārtība, kādā valsts iestādes drīkstēs telpas nomāt no privātā sektora.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais