Izglītības ministrija piecus gadus ļauj tehnikumā klubam "Coyote Fly" tirgot alkoholu

Piecus gadus Izglītības un zinātnes ministrija pieļāvusi, ka tai pakļautas mācību iestādes teritorijā darbojas naktsklubs, kur pārdod alkoholu, kas ar likumu ir aizliegts. Viens no populārākajiem Rīgas klubiem "Coyote Fly" saimnieko Rīgas valsts tehnikuma poligrāfijas centrā, svētdien ziņo "Nekā Personīga".

Izglītības ministrijai nelikumīgā komercdarbība skolas teritorijā nav nekāds jaunums. Pirms diviem gadiem par to ziņoja Valsts kontrole. Taču neviena valsts iestāde kluba darbu nav pārtraukusi.

Likums aizliedz reibinošo dzērienu tirdzniecību mācību iestādēs. Skolās ir aizliegta arī alkohola reklāma. "Nekā personīga" novērojumi liecina, ka Palasta ielā 3 abi aizliegumi tiek pārkāpti. Alkohols ir vienīgais, ko kluba apmeklētāji pērk un populāras alkohola markas rotā tā interjeru.

Pirms pieciem gadiem Rīgas valsts tehnikums par 1 300 latiem mēnesī izīrēja telpas SIA "Manhetena" hosteļa, kafejnīcas un biroja izveidošanai. Taču hostelis te nav bijis un SIA "Manhetena" izveidoja naktsklubu "Coyote Fly". Šī ir populāri sportistu un mūziķu tikšanās vieta. Te atpūšas basketbolisti Andris Biedriņš, Armands Šķēle, biežs viesis ir arī bijušais Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Andrejs Cinis, kura laikā klubs tika pie telpām poligrāfijas tehnikumā.

Valsts kontrole 2009.gadā vērsa Izglītības un zinātnes ministrijas uzmanību uz to, ka mācību iestādes telpās pretēji līguma nosacījumiem ir nevis hostelis, bet gan naktsklubs. Taču nekas nenotika. Nereaģēja ne Akcizēto preču pārvalde, kura izsniedz alkohola tirdzniecības licences, ne ministrija. Nama apsaimniekotājs -Rīgas valsts tehnikums rīcību imitēja. Tā direktors Ēriks Grinberrgs iesniedza prasību tiesā par kluba izlikšanu no tehnikuma telpām, bet prasību sastādīja tā, ka mācību iestāde bija spiesta tiesā piekāpties un pat atlaist klubam parādu par telpu nomu 10 000 latus, pretī saņemot tikai solījumu izvākties. Solījums tā arī palicis nepiepildīts.

"Nekā personīga" pārliecinājās, ka klubu "Coyote Fly" nav traucējušas ne Valsts kontroles pārbaudes, ne izmaiņas līgumos un īpašnieku maiņas. Katru ceturdienas, piektdienas un sestdienas nakti skolas telpās pārdod alkoholu un par ēdināšanas pakalpojumiem te neviens nav domājis. Kluba saimnieki savā darbā nekādas problēmas neredz un uzskata, ka, klubs, nomājot telpas, nodalījis sevi no skolas.

Jānis Paeglītis, naktskluba saimnieks: "Mums ir pilnībā nodalītas tās telpas, ir būvvaldes slēdziens, ka tās telpas ir pilnīgi nodalītas ar atsevišķu kadastra numuru, līdz ar to tas vairs neskaitās skolas telpas."

Zemesgrāmata gan neko tādu neuzrāda. Tur rakstīts, ka adresē Palasta ielā 3 ir viens kadastra reģistra numurs un ēka pieder Izglītības un zinātnes ministrijai.

Lai arī SIA "Manhetena" no tehnikuma vēl nav izvākusies, Grīnbergs pirms dažiem mēnešiem ir noslēdzis jaunu līgumu par telpu nomu ar citu SIA "CF". Līgums ir līdzīgs pirms pieciem gadiem noslēgtajam ar "Manhetenu". Jaunajam SIA ir tiesības nomāt telpas trīs gadus, ja nav pretenziju, tad vēl trīs. Cena - vēl mazāka nekā iepriekš - tūkstoš lati mēnesī. Vietā jaunie īrnieki sola nodarboties ar ēdināšanu. Taču, vai tur būs restorāns vai tomēr atkal naktsklubs, Grīnbergs atbildēt nevarēja.

Izglītības ministrs uz "Nekā personīga" jautājumiem atbild bailīgi. Viņš par uzdzīvi skolā neko nezinot, lai gan ministrijā nav nekāds iesācējs. Pirms kļūt par ministru, vairākus gadus bija parlamentārais sekretārs.

Oficiāli SIA "Manhetena" apgalvo, ka klubs tehnikumā savu darbību beidzis. Taču saviem apmeklētājiem "Coyote Fly" gan saka ko citu - plānots vienīgi remonts, pēc tam viss būs pa vecam.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais