Valdība spriedīs par sargāšanos no Āfrikas cūku mēra

Valdība otrdien, 11.novembrī, uzklausīs Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvo ziņojumu par piesardzības pasākumiem saistībā ar dzīvnieku infekcijas slimības - Āfrikas cūku mēra - konstatēšanu Krievijā, liecina Ministru kabineta darba kārtība.

Saskaņā ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska 5.janvārī izdoto rezolūciju zemkopības ministram uzdots steidzami iesniegt Finanšu ministrijā un Iekšlietu ministrijā ZM esošo informāciju par dzīvnieku infekcijas slimības - Āfrikas cūku mēra - konstatēšanu Krievijā, Ļeņingradas apgabalā, un iespējamiem riskiem tās nokļūšanai Latvijas teritorijā. Ministrijai arī uzdots sagatavot un publiskot informāciju par šo infekcijas slimību un nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem.

Pamatojoties uz saņemto informāciju, zemkopības, iekšlietu un finanšu ministriem atbilstoši kompetencei jānodrošina nepieciešamo darbību veikšana (autotransporta līdzekļu dezinfekcija, pastiprināta robežšķērsošanas un muitas kontrole u.tml.), lai nepieļautu infekcijas nonākšanu Latvijas teritorijā.

Rezolūcijā arī teikts, ka zemkopības ministram informāciju par veiktajiem pasākumiem un priekšlikumus turpmākai rīcībai jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabineta 11.janvāra sēdē.

Jau ziņots, ka saistībā ar Krievijā, Ļeņingradas apgabalā, uzliesmojušo Āfrikas cūku mēri Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šonedēļ noteica vairākus drošības pasākumus, lai nepieļautu šīs slimības ievazāšanu Latvijā un pasargātu meža un mājas cūku populāciju no inficēšanās.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta slimība cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības konstatēšana dzīvnieku turētājam nes lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris ir izplatīts Āfrikas kontinentā, taču slimība reģistrēta arī Gruzijā, Azerbaidžānā, Krievijā, kā arī konkrētās norobežotās zonās Itālijā. Latvijā cūkām šī slimība nekad nav reģistrēta.

Vīrusu cūkas viena otrai var nodod gan tieša kontakta veidā vai caur inficēto cūku ekskrementiem, gan arī transmisīvi ar slimības pārnesēju - "Ornithodoros" ģints ērču līdzdalību. Latvijas teritorijā šo sugu ērcītes nav sastopamas. Infekcijas avots ir slimās cūkas vīrusa nēsātājas, kā arī mežacūkas, kuras kopā ar ērcēm veido vīrusa rezervuāru dabā.

Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams, tomēr šo slimību izraisa vīruss, kas ir ļoti izturīgs ārējā vidē, piemēram, gaļā pie +4°C vīruss saglabājas 150 dienu, sausā sālītā šķiņķī - 140 dienu, bet saldētā gaļā - daudzus gadus. Dzīvnieku novietnē, kurā vīruss tiek konstatēts, tas var saglabāties apmēram vienu mēnesi, bet mēslos - līdz 11 dienām.

Slimības inkubācijas periods ir piecas līdz 19 dienas. Slimajiem dzīvniekiem novēro paaugstinātu temperatūru (40°C līdz 42°C), asaro acis, ir izdalījumi no deguna, depresija, dzīvniekus parasti redz guļam, bet, ja tie staigā, novērojami kustību koordinācijas traucējumi. Balto šķirņu cūkām izteikti ir redzami plaši zemādas asins izplūdumi. Dzīvnieki iet bojā septiņu līdz 10 dienu laikā no inficēšanās brīža.