Aicina aizsargāt godīgo maksātāju intereses

Nepieciešamas steidzamas izmaiņas likumos, lai novērstu maksājumu krīzes draudus par komunālajiem pakalpojumiem un ēku apsaimniekošanu, kā arī nodrošinātu godīgo maksātāju interešu aizstāvību, aģentūrai BNS pavēstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane.

Viņa norādīja, ka par to piektdien SPRK rīkotajā apspriedē vienojās Latvijas Pašvaldību savienības, Siltumuzņēmumu asociācijas, Rīgas domes, Ekonomikas ministrijas, Konkurences padomes un regulatora pārstāvji.

Reihmane informēja, ka sanāksmes dalībnieki analizēja samilzušo situāciju saistībā ar maksājumu parādiem par siltumenerģiju, identificēja šķēršļus efektīvai maksājumu iekasēšanai un diskutēja par iespējamiem instrumentiem situācijas uzlabošanai. Sākot 2010./2011.gada apkures sezonu, parādi bija samazinājušies, bet pašlaik kopējais parādu apmērs par siltumenerģiju Latvijā jau pārsniedz 22 miljonus latu un sasniedz 20-30% no kopējā oktobra-novembra rēķinu apmēra.

Pēc viņas teiktā, visi apspriedes dalībnieki pauda skaidru un nepārprotamu atbalstu sagatavotajiem grozījumiem Civilprocesa likumā, kurus paredzēts skatīt valdības sēdē otrdien, 11.janvārī. Plānotie grozījumi paredz parādus par ēku apsaimniekošanu un sabiedriskajiem pakalpojumiem pielīdzināt nodrošinātajiem prasījumiem, tādējādi uzlabojot to piedziņas iespējas.

Regulatora pārstāve sacīja, ka pašlaik minētie grozījumi ir iestrēguši valdībā banku lobija nepietiekamās izpratnes dēļ par reālo situāciju. "Bankas uzvedas kā trekni runči, kas sēž uz krējumpoda un nevēlas, ka tos traucē, nesaprotot, ka, tā rīkojoties, krējums var saskābt. Arī īpašums pamazām zaudēs savu vērtību, ja netiks pienācīgi apsaimniekots vai tam netiks nodrošināta komunālo pakalpojumu pieejamība," paskaidroja SPRK padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ivars Zariņš.

Ja valdībai tomēr neizdosies rast kompromisu ar bankām, no sanāksmes dalībniekiem izskanēja aicinājums rīkoties aktīvi - sabiedrisko pakalpojumu uzņēmumiem un ēku apsaimniekotājiem kā lieliem banku klientiem mainīt savas kredītiestādes, izvēloties tās bankas, kas izprot šo grozījumu mērķi.

Apspriedes dalībnieki aicina valdību un Ministru prezidentu atbalstīt grozījumus un nekavēties ar to virzīšanu uz Saeimu.

Apspriedes dalībnieki arī vienojās, ka darba apspriedes jāturpina. Bez grozījumiem Civilprocesa likumā jāizstrādā arī likumu grozījumi, kas nodrošinātu ātru un vienkāršu sabiedrisko pakalpojumu un apsaimniekošanas parādu piedziņas procesu, kā arī novērstu iespējas veikt negodprātīgas darbības ar nekustamo īpašumu, lai izvairītos no parādu nomaksas.

SPRK rīkotajā apspriedē piedalījās pārstāvji no Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas, uzņēmumiem "Latvijas gāze" un "Rīgas siltums", Latvijas Pašvaldību savienības un Lielo pilsētu asociācijas, Rīgas domes, kā arī Ekonomikas ministrijas un Konkurences padomes.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai valsts regulējamajās nozarēs - enerģētikā, telekomunikācijās, pastā, dzelzceļa transportā - aizstāvētu sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais