Latvijas pareizticīgajiem Zatlers nodod sveicienus no patriarha Kirila

Valsts prezidents Valdis Zatlers pareizticīgajiem Latvijā Ziemassvētkos nodod sveicienu no Krievzemes patriarha Kirila un aicina atkal no jauna mācīties spēju uzklausīt vienam otru, sniegt atbalstu un prast to pieņemt.

Apsveikumā pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkos prezidents norādīja, ka šie svētki, kas ceturtdien tiek svinēti arī ļoti daudzās Latvijas ģimenēs, apvieno dažādu tautību cilvēkus - krievus, latviešus, ukraiņus, baltkrievus -, veidojot Latvijā arī daudzveidīgu kultūru un sadzīves tradīcijas.

"Zīmīgi, ka Ziemassvētku laiks sākas un noslēdzas ar ceļa motīvu. Ceļš vieno pagātni ar nākotni, mūsu sasniegumus ar mūsu iecerēm. Tāpēc šajos Ziemassvētkos novēlu visiem izvērtēt to, kas ir jau paveikts, un izvirzīt sev jaunus, izaicinošus mērķus. Lai mērķi gluži kā zvaigznes apgaismo ceļu un mudina doties uz priekšu, sasniegt iecerēto, pilnveidot sevi, tādējādi darot arī pasauli sev apkārt gaišāku un labāku," novēlēja Zatlers.

"Tie, kas tic Kristum, ir aicināti staigāt gaismā. Bet, lai to izdarītu, nepieciešams apgaismot gan savu dvēseli, gan prātu, gan sirdi, gan gribu. Tas nozīmē būt labiem un pašcieņas pilniem - tādiem, ko dēvējam par sirds cilvēkiem, par gaišiem cilvēkiem," viņš uzsvēra, atgādinot, ka "mūsu dzīves vērtību nosaka tas, cik esam cilvēcīgi".

"Arī sabiedrību raksturo spēja uzklausīt vienam otru, sniegt atbalstu un prast to pieņemt. Mācīsimies to atkal un atkal no jauna, jo tikai nemitīgas pilnveidošanās ceļi ved mūs uz mērķi," aicināja prezidents.

Apsveikuma noslēgumā Zatlers arī nodeva pareizticīgo konfesijas pārstāvjiem sveicienus no nesen vizītē Krievijā sastaptā Maskavas un visas Krievzemes patriarha Kirila, kurš "vēlēja visiem Latvijas iedzīvotājiem ikdienas dzīvē un darbos izmantot to spēku, ko sniedz kristīgās vērtības".

"Arī es jums novēlu, lai ticības dotais spēks ļauj ieraudzīt līdz šim nepamanīto, saklausīt līdz šim nesadzirdēto un paveikt to, kas līdz šim šķitis par grūtu!" uzsvēra Zatlers, vēlot daudz siltuma tuvo cilvēku lokā un sirsnību sabiedrībā ik dienu.

"Gaišus un priecīgus Kristus piedzimšanas svētkus!" apsveikuma noslēgumā novēlēja Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka pareizticīgie un vecticībnieki Ziemassvētkus svin 13 dienu vēlāk nekā citu tradicionālo kristīgo konfesiju pārstāvji - Ziemassvētku vakars ir 6.janvārī, bet 7.janvārī ir Ziemassvētku svinības. Savukārt pārējā kristīgā pasaule 6.janvārī svin Zvaigznes dienu.

Latvijā pareizticīgo draudzēs ir apmēram 350 tūkstoši cilvēku.

Latvijā

Augstākā tiesa (AT) atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu piespriesti sabiedriskie darbi 150 stundu apmērā, kā arī jāatmaksā pieteiktā kaitējuma kompensāciju 5000 eiro apmērā, līdz ar ko spriedums ir stājies spēkā, aģentūru LETA informēja AT.