Zatlers kritizē planošanas trūkumu veselības reformās

Reformas veselības aprūpē ir atbalstāmas, taču tām jānotiek plānveidā, pa soļiem, nevis vienā dienā, žurnālistiem otrdien pēc vizītes Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņš uzsvēra, ka nepārdomātu soļu veselības aprūpes reformā bijis daudz, tostarp "lielākā muļķība" bijusi lēmums slēgt traumpunktus dienas laikā, kaut lielākajā daļā traumu palīdzību var sniegt tikai slimnīcu uzņemšanas nodaļās, nevis pie ģimenes ārsta.

Runājot par Veselības ministrijas (VM) ieceri no šā gada vidus pakāpeniski pārcelt neatliekamās palīdzības sniegšanu traumu gadījumos no Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) uz Rīgas Austrumu slimnīcu, Zatlers teica, ka "jautājums nav par to, kur vedīs, bet gan par to, kā aprūpēs", tādēļ reformām jābūt pakāpeniskām un pārdomātām, tajās jāiesaista ārsti un slimnīcu vadība, un tas nevar notikt vienā dienā.

Prezidents atzina, ka saruna ar Rīgas Austrumu slimnīcas vadību bijusi ļoti konstruktīva, neviens nav iebildis pret reformām pēc būtības un visi izrādījuši gatavību līdzdarboties.

Priekšlikumu no ārstiem bijis daudz - gan par to, kā iesaistīt profesionāļus attīstības plānu veidošanā, gan kā mainīt finansēšanas kārtību slimnīcām un primārajai veselības aprūpei. "Ļoti, ļoti daudz priekšlikumu, kas ārstu vidē cirkulē, bet diemžēl nav sasnieguši dzirdīgas ausis," sacīja prezidents, norādot uz atsvešinātību starp lēmumu pieņēmējiem veselības nozares vadībā un veselības politikas īstenotājiem praksē.

Zatlers arī uzsvēra, ka viņa kritika veselības aprūpes reformām nav veltīta tikai vienas slimnīcas - TOS - aizstāvībai, kuru viņš pats savulaik vadījis. "Es vairāk satraucos par to, kā tiks veidota traumatoloģiskā palīdzība visas valsts mērogā. Un, piedodiet, tā lielākā muļķība bija traumpunkti, kas strādā tikai pa naktīm. Traumas gadās jebkurā diennakts laikā, un sūtīt [pacientus] pie ģimenes ārsta ir tas pats, kas teikt - pastāviet te mazliet koridorā un pēc tam mēs jums ļausim iet tālāk pēc palīdzības," teica prezidents un piebilda, ka ģimenes ārsti nav pietiekami aprīkoti, lai sniegtu pietiekamu palīdzību lielā daļā traumu gadījumu.

Kā analīzes un mācīšanās vērtu piemēru Zatlers minēja neveiksmīgo Rīgas 1.slimnīcas reformu, kuras dēļ slimnīcai atņemtas dažādas funkcijas, atstājot vien "to surogātu, ko sauc par dienas stacionāru un pēc tam par viesnīcu". "Tātad arī 1.slimnīcas liktenis pēc tās likvidācijas un rezultāti, ko esam ieguvuši, ir analīzes vērti, lai tādas kļūdas nepieļautu, bet paskatītos, kādi ir ieguvumi un kā var pārdislocēt slimnieku plūsmas jaunos apstākļos," paskaidroja prezidents.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, kā viņš vērtē atsevišķu politiķu mājienus, ka prezidenta asā kritika veselības nozares reformām varētu kalpot par iemeslu viņa nepārvēlēšanai, Zatlers bija lakonisks: "Politiķiem ir veiksmīgi izteikumi un neveiksmīgi izteikumi. Šis droši vien būs ne sevišķi veiksmīgs izteikums."

Jau vēstīts, ka Zatlers otrdien apmeklēja Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu, lai izrunātos ar ārstiem par gaidāmajām pārmaiņām veselības nozarē.

Ziņots arī, ka valdība 2010.gada pēdējā sēdē pieņēma lēmumu, ka TOS no 2011.gada 1.jūlija vairs nesniegs neatliekamo palīdzību, kā līdz šim. TOS arī turpmāk sniegs plānveida palīdzību, savukārt akūtās traumas turpmāk ārstēs Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur izveidota jauna un moderna politraumu nodaļa, kā arī Rīgas 2.slimnīcā Daugavas kreisajā krastā.

Šis lēmums izraisīja asu kritiku un neizpratni mediķu aprindās.

Arī Zatlers iepriekš paudis nožēlu par dialoga trūkumu Veselības ministrijas plānos pārtraukt neatliekamās palīdzības sniegšanu TOS no šā gada 1.jūlija.

Zatlers vadīja TOS no 1994. līdz 2007.gadam.

Svarīgākais