Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Latgalē paliek bez elektroapgādes, ūdens, siltuma un sakariem

© Daiga Kalniņa

Latviju piemeklējusi kārtējā dabas stihija, apledojuma un sniega svaram postot elektroapgādes līnijas. Pirmdien bez elektrības Latvijā joprojām bija desmitiem tūkstošu Latvenergo klientu.

Joprojām kritiskākā situācija ir Latgalē, kur tumsā slīgst Rēzeknes, Preiļu, Ludzas un Līvānu pusē dzīvojošie. Elektroapgāde traucēta arī citos reģionos. Vissarežģītākā situācija ir Līvānos, kur situācija vērtējama kā ārkārtēja. Jau otro reizi visā pilsētā ar 10 000 iedzīvotāju vairāk nekā desmit stundu nebija ne elektrības, ne siltuma un ūdens. Nestrādā veikali, bankomāti, degvielas uzpildes stacijas, telefoni.

Līvāni paralizēti

"Mēs pilnībā neesam gatavi šādām stihijām. Tiks sasaukta Civilās aizsardzības dienestu ārkārtas sapulce, lai lemtu, ko darīt situācijā, kad nezinām, kurā brīdī pilsētā elektrība pazudīs atkal," Neatkarīgajai teica Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ginta Kraukle. Viņa stāsta, ka 1. janvārī Līvānos elektrība pazudusi pulksten 19, bet atjaunota tikai 2. janvārī pulksten 13, kad bojājuma dēļ Daugavpils augstsprieguma līnijā strāvas padeve tika pārslēgta uz Jēkabpils līniju, taču arī tā pārrauta un Līvāni bijuši bez elektrības arī 3. janvārī no pulksten 6.00 rītā līdz 16.00 pēcpusdienā. Kā 1. janvāra vakarā, tā 3. janvārī pārstāja darboties arī Līvānu centralizētā siltumapgādes sistēma, kas nodrošina apkuri iedzīvotāju mājokļos, jo apkures sistēmu sūkņus darbina elektrība. Līvānu novada pašvaldība sadarbībā ar VUGD naktī uz 2. janvāri no Arēnas Rīga uz Līvāniem atgādāja ģeneratoru, un jau no rīta pilsētā izdevās atjaunot siltumapgādi. Kā norāda G. Kraukle, Līvānu novada pašvaldība risina jautājumu, kā tai pašai iegādāties ģeneratoru, lai nodrošinātu elektroenerģijas padevi slimnīcai. Elektroenerģijas padeves pārtraukuma laikā ūdensapgāde patērētājiem Līvānos netika pārtraukta, jo sistēmas darbību nodrošināja strāvas ģenerators, taču kanalizācijas sistēma nefunkcionēja, jo otra ģeneratora, kas nodrošinātu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbību, nav. G. Kraukle stāsta, ka Līvānu attīrīšanas iekārtas var strādāt līdz zināmam brīdim, bet tad vienīgais ģenerators no sūkņu stacijas jāpārvieto uz attīrīšanas iekārtām, lai kanalizācija neietu pāri tvertnēm.

Līvānu novada pašvaldība jau svētku dienās un joprojām strādā kā glābšanas dienests, lai risinātu primāros jautājumus, kā nodrošināt ap 10 000 pilsētas iedzīvotāju ar apkuri, ūdeni un veselības aprūpi. Uz kokiem un elektrolīnijām esošais vairākus centimetrus biezais apledojums un sniegs, kas turpina snigt, var kuru katru brīdi sagādāt jaunus elektroenerģijas zudumus.

Viss novads tumsā

Kā Neatkarīgajai stāsta Krustpils novada domes izpilddirektors Raivis Ragainis, 31. decembrī elektroenerģija pazuda visos novada pagastos un pirmdien tā bija atjaunota tikai pagastu centros. Pašvaldības cenšas iznomāt ģeneratorus un svarīgākos objektus pieslēgt autonomā režīmā. Kā bilda R. Ragainis, ir paveicies, ka nav vēl ļoti zema gaisa temperatūra. Savukārt Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš stāsta, ka vēl pirmdien no 15 novada apdzīvotajām vietām elektroenerģijas padeve bija vienīgi Ābeļu pagasta Brodos. Pārējos sešos pagastos kā gadu mijas svētku dienās, tā joprojām valdīja pilnīga tumsa visās mājās. Latvenergo brigādes strādā, taču, ja elektrība īslaicīgi tiek atjaunota, tad tā pazūd atkal, jo koki turpina lūzt un ārkārtas situācija turpinās. Pagastu centros darbojas četri autonomie ģeneratori, lai darbinātu katlumājas. Pagaidām vēl aizsalis nebija nekas, taču daudzviet nav ne telefona sakaru, ne ūdens. Cilvēki izmanto privātās akas, – teic J. Subatiņš, piebilstot, ka pašvaldība risina jautājumu, lai ar ģeneratoriem nodrošinātu visus pagastus un iedzīvotājus nodrošinātu vismaz ar ūdeni. J. Subatiņš norāda, ka valstī kopumā jāmeklē iespējas, kā izvairīties no šādām situācijām, kad lieli reģioni paliek bez elektroapgādes.

Ar armijas tehniku

Sniega un apledojuma postījumu novēršanā un elektroenerģijas padeves atjaunošanā iesaistīti robežsargi un glābēji, kā arī 11 armijas bruņutransportieri un helikopters no Somijas, informē Iekšlietu ministrija.

Iekšlietu ministrija aicina pašvaldības mobilizēt savus resursus ceļu attīrīšanai, jo problēmas joprojām sagādā neiztīrītie ceļi.