Elektroapgāde Vidzemē normalizējusies

Vēlā pirmdienas pēcpusdienā elektroapgāde Vidzemē normalizējusies un Cēsu pusē bojājumi vidējā spriegumā likvidēti, savukārt Madonas pusē bojājumu skaits ik stundu sarūk, aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas energokompānijas "Latvenergo" ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

"Latvenergo" operatīvā informācija liecina, ka vēlā pirmdienas pēcpusdienā Vidzemē - Valmieras, Cēsu, Limbažu, Valkas, Madonas, Alūksnes un Gulbenes pusē - bez elektrības ir aptuveni 83 transformatora punkti (TP) un 900 klientu - visi Madonas pusē. Dienas laikā bojājumu skaitu izdevies krietni samazināt, piebilda Siksnis.

Lai operatīvi novērstu bojājumus, pirmdien joprojām aktīvi strādā 25 brigādes Madonas pusē un 11 brigādes Cēsu un Vecpiebalgas pusē.

"Latvenergo" jau ziņoja, ka dienas sākumā bez elektrības Vidzemē bija 140 TP un 1600 mājsaimniecību. Siksnis paskaidroja, ka veiksmīgi izdevies novērst bojājumus vidējā spriegumā Cēsu un Piebalgas pusē un pašlaik darbi aktīvi turpinās, lai likvidētu bojājumus zemspriegumā. Pirmdien Madonas pusē elektroapgādi izdevies atjaunot vairāk nekā 600 mājsaimniecībām, un pašlaik jauni bojājumi klāt nenāk.

Bojājumi Vidzemē lielākoties radās naktī uz 1.janvāri, kad putināja sniegs un koki neizturēja lielo svaru un uzgāzās gaisa vadu līnijām. Tas notika vietās, kur lija lietus, izveidojās apledojums un pēc tam stipri putināja.

Pēc gadumijas vissmagāk Vidzemē cieta Madonas un Cēsu puses elektrotīkli. 1.janvāra pēcpusdienā bez elektrības bija 390 TP un 5686 klienti Cēsu un Vecpiebalgas pusē, 310 TP un 4520 klientu Madonas pusē, kā arī 26 TP un 270 klienti Alūksnes pusē.

Siksnis pastāstīja, ka, aktīvi darbojoties, dienas beigās bojājumu skaits Cēsu pusē bija krietni sarucis - bez elektroenerģijas bija 184 TP un 2750 klientu. Visvairāk bojājumu bija Līgatnes un Stalbes pusē, savukārt Alūksnes pusē bojājumi operatīvi tika likvidēti. Madonas pusē dienas laikā turpināja snigt, bojājumi tika likvidēti, taču visu laiku tika reģistrēti jauni - dienas beigās bez elektrības bija 336 TP un 4955 klienti.

1.janvārī "Sadales tīkls" izsludināja ārkārtas situāciju sadales elektriskajos tīklos.

Siksnis informēja, ka 2.janvārī tika panākts būtisks progress elektroapgādes atjaunošanā - ja no rīta bez elektrības bija aptuveni 55 tūkstoši "Latvenergo" klientu visā Latvijā, tad vakarpusē to skaits bija samazinājies līdz 33 tūkstošiem klientu. 2.janvārī elektroapgādes atjaunošanas darbos bija piesaistīti lieli papildspēki, arī Vidzemē. Madonas un Cēsu pusē "Sadales tīkla" darbiniekiem operatīvi veikt elektrolīniju trašu novērtējumu palīdzēja robežsardzes darbinieki un privātuzņēmēji ar sniega motocikliem. Cēsu puses elektromontieri atzina, ka sniega motociklu piesaistīšana atviegloja piekļūšanu elektrolīnijām un bojājumu varēja atrast ātrāk. Darbinieki klāstīja - lai atrastu bojājuma vietu, ne vienā vietā vien pa dziļām kupenām jābrien pat vairāki kilometri.

Pēc "Latvenergo" sniegtās informācijas, 2.janvāra rītā Vidzemē bez elektrības bija 430 TP - vairāk nekā seši tūkstoši klientu. Visvairāk bojājumu bija Madonas un Cēsu pusē - attiecīgi 350 TP un 5200 klientu un 80 TP un aptuveni viens tūkstotis klientu. Vakarpusē situācija bija uzlabojusies - Madonas pusē bez elektroenerģijas bija 179 TP un aptuveni divi tūkstoši klientu, savukārt Cēsu un Piebalgas pusē - deviņi TP un 90 klientu.

2.janvāra rītā bojājumi tika reģistrēti arī Limbažu un Alojas pusē - bez elektrības bija 18 TP un aptuveni 180 klientu. Bojājumi tika operatīvi likvidēti, un jau pusdienlaikā bija atjaunota normāla elektroapgāde.

Siksnis norādīja, ka "Sadales tīkla" vadība un speciālisti turpina darbu, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektroapgādi visiem klientiem. "Latvenergo" saprot klientu situāciju, tādēļ dara visu iespējamo situācijas uzlabošanai. Kompānija atvainojas par neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret dabas apstākļu izraisītajiem notikumiem.

"Latvenergo" kopumā ir 1,04 miljoni klientu.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

Svarīgākais