Līvānos atkal pārtrūkusi elektroapgāde

Līvāni jaunajā gadā jau otro reizi palikuši bez elektroapgādes, bet siltums un ūdensapgāde ir nodrošināti, aģentūrai BNS pastāstīja Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Aija Usāne.

Elektrības piegāde Līvānu novadā pirmdienas rītā pārtrūkusi ap plkst.4.30, pagaidām to nav izdevies atjaunot. Meklējot vainu, pašlaik strādā "Latvenergo" darbinieki kopā ar Zemessardzi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vīriem un citu struktūru pārstāvjiem.

Līdz ar to bez elektrības ir apmēram 10 tūkstoši iedzīvotāju.

Savukārt siltumapgāde iedzīvotājiem Līvānos un novada teritorijā esošajos pagastos ir nodrošināta, izmantojot ģeneratorus.

Pilsētā un tās apkaimē ļoti traucēti arī fiksētā telefona sakari, ir grūtības sazināties pa mobilajiem tālruņiem, ņemot vērā nepilnīgo tīkla pārklājumu, norādīja Usāne.

Jau vēstīts, ka sestdienas, 1.janvāra, vakarā ap plkst.19 bez elektrības palikusi visa Līvānu pilsēta - aptuveni 10 tūkstoši iedzīvotāju, aģentūra BNS uzzināja pašvaldībā.

Elektrības nav bijis arī lauku pagastos. Elektrība pilsētā tika atjaunota tikai svētdien pusdienas laikā. Enerģijas pārrāvuma dēļ 1.janvāra vakarā nedarbojās arī Līvānu centralizētā siltumapgādes sistēma, kas nodrošina apkuri iedzīvotāju mājokļos. Līvānu novada pašvaldības vadība svētdienas naktī sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu no "Arēnas Rīga" uz Līvāniem atgādāja ģeneratoru, un jau no rīta operatīvi izdevies atjaunot siltuma piegādi pilsētai.

Ūdensapgāde patērētājiem pilsētā netika pārtraukta, jo sistēmas darbību nodrošināja strāvas ģenerators, taču kanalizācijas sistēma nefunkcionēja, jo otra ģeneratora, kas nodrošinātu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbību, nebija. Pašvaldība šo problēmu steidzami risināja, piegādājot ģeneratoru no Līvānu kūdras fabrikas.

Problēmu pastiprinājis arī telefonu sakaru trūkums, jo glābējiem praktiski nebija iespēju sazināties ar mobilajiem telefoniem. Pilsētā elektrības pārrāvumu dēļ nestrādāja arī degvielas uzpildes stacijas, kas apdraudēja glābēju darbu, jo degvielas resursus vajadzēja piegādāt no kaimiņu pilsētām.

Zemessardze turpina palīdzēt "Latvenergo" darbiniekiem novākt kokus no pārrautajām elektrolīnijām, piedaloties darbos Rēzeknes, Ludzas, kā arī Jēkabpils, Preiļu un Aizkraukles apkaimē, aģentūru BNS informēja Zemessardzes pārstāve Diāna Selecka.

Šajos darbos nedēļas nogalē piedalījušies desmit zemessargi, kuru ekipējumā bijuši visurgājēji un treileri, lai varētu izbraukt visgrūtāk sasniedzamās vietas, novākt nolauztos kokus un apzināt situāciju.