Demogrāfs: līdz 2015. gadam imigrantu straume Latvijā būs samērā maza

Līdz 2015.gadam imigrantu straume Latvijā vēl būs samērā maza, bet pēcāk tie būs vajadzīgi gan darba devējiem, gan, lai nodrošinātu pensijas, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" ceturtdien norādīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

"Līdz 2015.gadam tā straume būs samērā maza.. Bet tad, kad darba tirgū vajadzēs ienākt tiem, kuri nepiedzima deviņdesmitajos gados, jo viņu vecāki pensionēsies, tie būs paši darba devēji, paši latvieši, kas teiks - štrunts par iebraucējiem, man vajag manu pensiju," prognozēja demogrāfs.

Viņaprāt, arī gribētāju braukt uz Latviju netrūks, jo, kaut arī esam pieraduši rēķināties, ka esam viena no nabadzīgākajām Eiropas Savienības valstīm, lielākajai daļai Āzijas un citu reģionu valstu iedzīvotāju "mēs jau esam Eiropas paradīze".

Savukārt, skaidrojot ievērojamo dzimstības kritumu Latvijā, Mežs norādīja, ka tas saistīts ar izvēles iespējām bērnus nedzemdēt, jo tas vairs nav nepieciešams, lai izdzīvotu. Turklāt patlaban pensiju sistēma visā Eiropā nestimulē bērnu radīšanu.

Salīdzinot situāciju ar kaimiņvalstīm, demogrāfs atzina, ka tā ir labāka gan Igaunijā, gan Lietuvā, kaut arī abās šajās valstīs tā ir problēma.

Tomēr, piemēram, Igaunijā "atšķirībā no latviešiem, kam katru gadu ir 10 tūkstoši ir mīnusā, viņiem - viens tūkstotis plusā". Turklāt kaimiņvalsts arī radusi iespēju par spīti grūtajiem ekonomiskajiem apstākļiem, tomēr izmaksāt ievērojami lielāku pabalstu vecākiem par katru bērnu, nodrošinot kaut minimālus iztikas līdzekļus.

Lietuvā situācija ir līdzīga kā Latvijā, taču arī mazliet labvēlīgāka, jo pati kaimiņvalsts ir lielāka.

Latvijā

Prostitūcijas jomas regulēšanai un kontrolēšanai nepieciešamais Prostitūcijas ierobežošanas likumprojekts patlaban nav politiskās dienaskārtības augšgalā, aģentūrai LETA atzina Iekšlietu ministrijā (IeM).

Svarīgākais