No nemilitāro kravu tranzīta uz Afganistānu Latvijas ekonomikā ieplūduši deviņi miljoni eiro

Kopš nemilitāro kravu tranzīta ceļa atklāšanas pērn pavasarī caur Rīgas ostu uz Afganistānu nogādāti kopumā 18 tūkstoši konteineru, intervijā aģentūrai BNS pavēstīja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība").

No viena konteinera Latvijas ekonomika vidēji iegūst 500 eiro (3514 latu), tādējādi kopumā Latvijas ekonomikā ieplūduši deviņi miljoni eiro (6,3 miljoni latu).

"Labas perspektīvas šajā virzienā paveras tieši pārtikas preču ražotājiem. Piemēram, ir noslēgts līgums ar "Guttu" par ūdens piegādi, tiek testēta arī citu produktu piegāde," sacīja Kristovskis.

Uz jautājumu par iespējamu militāro preču kravu tranzītu, ministrs atzina, ka tas ir vairāku valstu savstarpējās uzticības jautājums.

"Lisabonā mūsu Valsts prezidents netieši izteicās, ka esam gatavi izskatīt iespējas arī plašākam preču klāstam. Protams, ka pamatā to nosaka NATO un Krievijas attiecību nākotne. Ja būs šāda nepieciešamība, mēs būsim atvērti," apliecināja Kristovskis.

Stāstot par turpmāko sadarbību ar ASV, Kristovskis uzsvēra, ka tā Latvijai ir ļoti svarīga, jo sadarbība ar Amerikas Savienotajām Valstīm nodrošina stabilitāti Baltijas valstīm.

Patlaban notiek sarunas par iespējamo sadarbību alternatīvās enerģētikas jomā, kas vidējā vai ilgtermiņā Latvijai varētu būt ekonomiski ļoti nozīmīga. Arī nemilitāro preču tranzīts ir apliecinājis savu nozīmīgumu.

"Pēc NATO Lisabonas samita ir iezīmējusies perspektīva par preču plūsmu abos virzienos, tātad arī atceļā no Afganistānas. Līdz ar to arī citām valstīm rodas interese un ticamība šādam tranzīta ceļam caur Latviju. Mēs esam ieinteresēti, lai pēc NATO misijas Afganistānā beigšanās šis preču plūsmas ceļš turpinātu pastāvīgi darboties," klāstīja Kristovskis.

Patlaban caur Rīgas ostu tiek nodrošināti aptuveni 30% no kopējā nemilitāro kravu apmēra, kas tiek transportētas uz Afganistānu. Caur Latviju tiek pārvadātas ASV, Lielbritānijas, Spānijas un Beļģijas kravas.

Svarīgākais