Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Latgales pašvaldības saņem skolēnu autobusus

Pirms Ziemassvētkiem astoņas Latgales pašvaldības beidzot saņēma vairākus gadus gaidīto – astoņus koši oranžus skolu autobusus no Šveices. Uz Līvānu un Krāslavas novadiem aizripoja 19 vietu lieli busiņi, bet Aglonas, Dagdas, Daugavpils, Rēzeknes, Riebiņu un Neretas pašvaldības saņēma lielākus autobusus ar 31 un vairāk vietām.

"Jauno skolas autobusu vienīgajā lauku vidusskolā novadā – Rudzātu vidusskolā – ļoti gaida, tāpēc Rudzātu bērni ieradušies Līvānos ar muzikāliem priekšnesumiem to sagaidīt," stāsta Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece un izglītības pārvaldes vadītāja Aija Usāne. Līdz šim bērni uz mācībām Rudzātu vidusskolā vesti gan ar satiksmes autobusiem, gan ar vecāku personīgajām automašīnām, gan Rudzātu speciālās internātskolas transportu. Tāpat bērni jāved gan uz sporta sacensībām, gan mācību olimpiādēm un citiem pasākumiem. Jaunais autobuss ievērojami atvieglos skolas dzīvi, kā arī to varēs izmantot citu novada skolu vajadzībām.

"Saņemam Šveices dāvanu – jauno autobusu – ar zināmām skumjām un nedrošību – vai skolas būs pilnas ar bērniem, vai skolotājiem būs darbs un alga? Krāslavai līdz šim izdevies neslēgt nevienu skolu, taču pastāv jautājums, kā mēs Latgalē dzīvosim turpmāk, lai vēl atlikušie bērni nebūtu jāved uz Rīgu," uzsver Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks.

"Zinot apstākļus lauku teritorijās, kur ne visur ir labi ceļi, svarīgi, ka tiek sniegta palīdzība. Mums cilvēks ir dārgs un vajadzīgs visur. Pat labklājības valstī Norvēģijā kādā sarunā tika atzīts, ka pieļauta kļūda, nepievēršot uzmanību tieši lauku cilvēkiem," norāda Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

Projektu par skolu autobusu piegādi reģionu pašvaldībām īsteno Valsts reģionālās attīstības aģentūra, kuras pārstāvis informēja, ka 59 Latvijas pašvaldības saņems pavisam 110 skolu autobusu. Piegādātāji cer, ka pašvaldības pratīs par jaunajiem transporta līdzekļiem rūpēties un saudzēs tos. Autobusu vadītājiem tika izsniegti skolēnu konkursā izstrādāti noteikumi ar grafiskiem zīmējumiem, ko skolēni iesaka ievērot citiem skolas bērniem, braucot skolu autobusos. Bērni iesaka, piemēram, sasveicināties, būt pieklājīgiem, braucot netraucēt autobusa vadītāju, neēst saldējumu, nemēslot.