Meklē suņa ar aizsieto purnu saimnieku

Suņvīrs, kurš vairākas nedēļas ar aizsietu purniņu tā, ka īsti pat nevarēja paēst, klaiņoja Ķekavas novadā, ir kļuvis par gandrīz visas Latvijas rūpjubērnu. Sunim nodarītais šokēja daudzus, par sējēja uzrādīšanu ir pat izsludināta atlīdzība, uzsākts kriminālprocess par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, taču pagaidām vienīgā labā vēsts ir tā, ka suns, ko veterinārārsti nosaukuši par Džekiņu, pārcietis operāciju.

Pirmo reizi ziņu par suni ar aizsietu purniņu Ķekavas novada dzīvnieku patversme Mežavairogi saņēma 21. novembrī. Dzīvnieku vajadzēja notvert, taču pārbiedētais suns cilvēkus sev klāt nelaida. Tikai 10. decembrī trim sievietēm, kuras Ķekavā pazīstamas kā ielas kaķu koloniju kopējas, izdevās suņvīru izsekot un iemānīt ierobežotā teritorijā. "Viena no sievietēm gribēja suni paņemt pie pavadas, bet viņš tā jocīgi paskatījās," stāsta Rita, viena no ķērājām. "Tad ierosināju viņam uzmest virsū aizkaru." Sievietes jau bija sazinājušās ar Juglas suņu patversmi, lūdzot dzīvnieku uzņemt, bet tika ieteikts suni vest uz veterināro klīniku.

Sākotnēji likās, ka dzīvnieka stāvoklis ir smags – nosaitētais purniņš asinsrites traucējumu dēļ ir uztūcis, atmiris un nopuvis un varētu būt sākusies asinssaindēšanās, bet, noņemot marļveida elestīgo saiti un iztīrot jau pūt sākušo brūci, noskaidrojās: stāvoklis nav tik ļauns. "Aizsietā cilpa suņa purnu bija pāršķēlusi uz pusēm, bet saišu gali dziļi iegriezušies kaklā un skaustā. Infekcija brūcēs un ap tām bija plaša," klīnisko ainu atklāj veterinārārsts Guntars Berķis. Dakteris neslēpj: ja suni nebūtu izdevies noķert, viņš būtu nomiris no asinssaindēšanās vai bada.

"Tomēr, pateicoties dakterei Vitai Antonei, kura jau kopš pirmās dienas uzsāka intensīvu ārstēšanu, suns atveseļojās agrāk, nekā prognozējām, un pirmo operāciju varēju veikt jau 16. decembrī," stāsta G. Berķis. "Ja paveiksies, šī arī būs vienīgā operācija. Taču pēcoperācijas periods vismaz mēnesi prasīs ilgu un rūpīgu darbu. Sunim bez šūtajām brūcēm ir arī tādas, kurām jāļauj sadzīt dabiskā veidā."

Pagaidām joprojām atklāts paliek jautājums: pret Džekiņu apzināti pastrādāta vardarbība, aizsienot purnu, jo, piemēram, traucēja viņa riešana, par dzīvnieku kāds vienkārši ir paņirgājies vai tā tomēr ir tikai traģiska apstākļu sakritība. Veids un materiāls, ar kādu purns bija aizsiets, tiek lietots veterinārārstu vidē; šādi fiksē purnu, lai, veicot dzīvniekam nepieciešamās manipulācijas, viņš nekostu. G. Berķis uzsver, ka šādi purnu fiksē tikai uz pāris minūtēm. Iespējams, suns ir izrāvies un pamucis no pašiem saimniekiem vai kādas klīnikas. Ķekavas dzīvnieku patversmes Mežavairogi pārstāve Danuta Priede ir izsludinājusi atlīdzību tam, kurš norādīs uz dzīvnieka saimnieku vai personu, kura sunim purnu sējusi. Ziņotājam anonimitāte garantēta.

Svarīgākais