Vilnītis iesniedz plānu, Strīķei jāsniedz paskaidrojumi

Pirms došanās darba vizītē uz ASV, lai piedalītos konferencē par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu un citiem aktuāliem pretkorupcijas jautājumiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis gan paguvis noteiktajā termiņā atkārtoti iesniegt biroja reorganizācijas plānu, gan izdot rīkojumu uzsākt disciplinārlietu pret Jutu Strīķi.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis vakar žurnālistiem apstiprināja, ka Valsts kancelejā rezolūcijā noteiktajā termiņā – 6. decembrī – tiešām ir saņemts N. Vilnīša iesniegtais dokuments. Premjers gan vēl neesot iepazinies ar tā saturu, taču apsolīja to izdarīt vistuvākajā laikā. Pagaidām nav zināms, vai N. Vilnīša iesniegtais uzlabotais plāns atbilstoši premjera rezolūcijai ticis saskaņots KNAB padomē un speciāli izveidotajā starpinstitūciju komisijā.

Savukārt 3. decembra rīkojumā par disciplinārlietas ierosināšanu KNAB vadītājs licis pārbaudīt, vai viņa vietniece nav pārkāpusi biroja iekšējās kārtības noteikumus, sniedzot intervijas interneta portālam pietiek.com., raidījumiem Nekā personīga un Bez cenzūras, kurās, nesaskaņojot ar biroja vadītāju, paudusi oficiālu KNAB viedokli. J. Strīķe šādu varbūtību noliegusi, paziņojot, ka viņa paudusi tikai personisko viedokli, turklāt izteikusi izbrīnu, kāpēc pārbaude sākta tikai par trim gadījumiem, jo viņa taču esot sniegusi krietni vien vairāk interviju.

Rīkojumā par disciplinārlietas uzsākšanu tāpat uzdots noskaidrot, kāpēc viņa vietniece bieži ignorē ikrīta obligātās sanāksmes pie biroja vadītāja. Arī šo pārmetumu J. Strīķe noraidījusi, apgalvojot, ka iespēju robežās, ja neesot citu darba pienākumu, šīs sanāksmes apmeklējot. Viņa nu jau tradicionāli izteica pārmetumus pašam N. Vilnītim, apgalvojot, ka arī viņš reizumis neesot uz sanāksmēm ieradies.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka uzsāk pārbaudi sakarā ar deviņu KNAB vadošu darbinieku iesniegtajiem 76 ziņojumiem par it kā prettiesiskajām N. Vilnīša darbībām. Termiņu, kurā iesniegtie materiāli tiks izvērtēti, prokuratūras pārstāvji atturējās nosaukt. Jāatgādina, ka premjers uzdeva līdz nākamā gada 10. janvārim no jauna pilnvaras saņēmušajai starpinstitūciju komisijai arī dot atzinumu par minētajām sūdzībām. Viens no

šīs komisijas locekļiem Ainars Latkovskis (Vienotība) Neatkarīgajai savulaik sacīja, ka komisija darbu īsti uzsāks pēc tam, kad būs sagaidīts Ģenerālprokuratūras atzinums.