Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Krustpils pamatskola atgūst nozagto datortehniku

Tieši mēnesi pēc zādzības, kad Krustpils pamatskolā gaišā dienas laikā tika nozagti vairāki projektori, portatīvais dators un citas mantas par apmēram 3000 latiem, Krustpils novada pašvaldības darbinieki atveduši uz skolu policijas atrasto un atgūto aparatūru.

Viens no diviem aizturētajiem vīriešiem, kuru vaino skolas apzagšanā, ir bijušais skolas skolnieks. Zādzība likusi sarosīties, pārskatīt pašvaldību attieksmi pret skolu drošību un uzlabot apsardzi skolās.

Ielaužas atkārtoti

"Esam visi kopā daudz lūgušies, lai nozagtais atgrieztos. Savā klasē esam atguvuši gan projektoru, gan tastatūru, gan pavisam jaunu sistēmbloku un pat par iepriekšējo labāku bezvadu internetu. Datortehniku stundās izmantojam, kur vien iespējams. Lai arī galveno darbu veica policija, lieli nopelni vainīgo un nozagto mantu atrašanā ir pedagogiem un skolas direktorei, kuri darīja visu iespējamo. Atgūtais ir daudzu cilvēku kopdarbs," Neatkarīgajai stāsta iepriecinātā matemātikas un kristīgās mācības skolotāja Leontīna Podniece.

16. oktobra, sestdienas, rītā mācību iestādē zagļi iekļuvuši pa rezerves izejas durvīm, tās izsitot un nozaguši projektorus, interaktīvās tāfeles, portatīvo datoru, rakstāmrīkus. Visvairāk nelūgtie viesi saimniekojuši bioloģijas, ķīmijas un matemātikas kabinetos.

Zagļi bija uzlauzuši seifu, paņēmuši skolas telpu atslēgas un klīduši pa telpām. Pabijuši ēdnīcā, piesavinoties saldumus. Turklāt viņi nav steigušies, jo ar saldumiem mielojušies turpat skolas telpās, muļķojušies ar kases aparātu, bezjēdzīgi izsitot ar to čekus. Viņi staigājuši pa soliem, galdiem, sēdējuši uz palodzes, tātad – jutušies droši un netraucēti. Ielaušanās konstatēta tās pašas dienas vakarā.

Direktore Vija Stiebriņa stāsta, ka skola atrodas pilsētas nomalē un jau iepriekš bijuši vairāki nepatīkami gadījumi. Pirms pāris mēnešiem izdauzīts pakešu loga stikls ēdnīcas pusē un nozagtas konfektes un citi saldumi 160 latu vērtībā, savukārt skolas vecajā korpusā daudzkārt izsisti logi, kad sargs zagļus vai aiz rokām ķēris. Sargs skolā bijis, bet tad taupības nolūkos minētā štata vienība noņemta.

Zog bijušais skolnieks

Pēc apjomīgās zādzības 16. oktobrī, kad zaudēta datortehnika, skolā bijis nopietni traucēts mācību darbs. V. Stiebriņa stāsta, ka interaktīvo tāfeli, projektorus un portatīvo datoru skola ieguvusi kā viena no 12 mācību iestādēm visā Latvijā, smagā darbā gūstot panākumus projektā. Pēc zādzības skolotāju darbs apsīcis, jo jauno materiālu aprobācijas programmā fizikā, ķīmijā, bioloģijā un matemātikā mācību materiāli izmantoti no interneta vides, izmantojot interaktīvo tāfeli. 1200 latu vērtais projektors izmantots, lai darbinātu interaktīvo tāfeli, un citādā veidā praktiski nebija izmantojams, turklāt arī interaktīvā tāfele bez projektora nedarbojās, tāpēc pēdējo mēnesi vislielākās grūtības sagādājusi mācību procesa nodrošināšana bioloģijas kabinetā.

Pedagogiem sāpīgi ir tas, ka viens no nozieguma veicējiem ir bijušais skolnieks, stāsta skolas direktore. Pāris nedēļas pēc notikušā policija neizrādījusi nekādu aktivitāti un pazudušo mantu meklēšanā sākuši iesaistīties pedagogi, kā arī viņa pati, zvanot bijušajiem skolniekiem, meklējot lombardos, taujājot internetā, portālā draugiem.lv. Aizdomas par zādzību kritušas uz kādu puisi, kurš pirms dažiem gadiem beidzis skolu. Kad V. Stiebriņa viņam adresētā vēstulē uzdevusi jautājumu: "Vai tu man neko negribi pastāstīt?", aizdomās turamais atbildējis ar frāzi "tu par to projektoru?". Viņš drīz vien aizturēts, kad lombardā ienesis preces.

Jēkabpils policijas iecirknī informē, ka likumsargi aizturējuši divus 1987. un 1991. gadā dzimušus jauniešus, kurus vaino Krustpils pamatskolas apzagšanā. Atrastas arī no skolas pazudušās mantas – trīs projektori un portatīvais dators. Turklāt dators atrasts lombardā citā pilsētā. Abiem vainīgajiem piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar apcietinājumu. Lietas izmeklēšana turpinās.

Pastiprina drošības pasākumus

Pēc notikušā Krustpils novadā domā par skolu drošību. Krustpils novada pašvaldības izpilddirektors Raivis Ragainis informē, ka tuvākajā laikā visas novada teritorijā esošās izglītības iestādes aprīkos ar elektronisko apsardzes sistēmu un pašlaik šim mērķim pašvaldībā izvērtējot piedāvājumus. Līdzekļu trūkuma dēļ līdz šim Krustpils pamatskolā sargs atradies tikai naktīs, bet tagad skolu apsargās nepārtraukti. Kā piemērs tiek minēta Liepenes pamatskola, kur ielaušanās gadījumā vairāki atbildīgie skolas darbinieki savā telefonā saņemtu brīdinošu īsziņu. Efektīvāka un lētāka nekā fiziska sarga algošana esot tieši elektroniskā signalizācija. Ja tā darbojas, uz notikuma vietu izbraucot apsardzes darbinieki.