Bērnunamos ienāk Ziemassvētku noskaņa

Svētki nerodas paši no sevis, bet gan darba rezultātā – ar šādu domu apdrošināšanas akciju sabiedrība Balta pirmssvētku laikā viesojas bērnunamos un apsveikumiem paredzētos līdzekļus šogad izmanto, lai sadarbībā ar Latvijas labākajiem pavāriem iemācītu bērniem cept dažādus gardumus, sniedzot viņiem jaunas iemaņas.

Balta darbinieki kopā ar Pavāru kluba pavāriem mēneša garumā viesosies katrā Latvijas reģionā, lai kopā ar bērniem ceptu īpašus cepumus. Pavisam nesen uzņēmuma pārstāvji kopā ar atraktīvo pavāru Endiju Bērziņu ciemojās Daugavpils bērnunamā Priedīte. Pavāra uzmundrināti, mazie ķipari aizrautīgi rullēja piparkūku mīklu, taisīja gan sāļos, gan saldos cepumus. Lai arī darbs ritēja aptuveni stundu, bērni nemaz nejutās saguruši, bet ar interesi klausījās pavāra ieteikumus, kā gatavot našķus un kā tos iespējams interesantāk izdekorēt. Kad pašu veikums tika gardu muti apēsts, bērni devās rotāt Latvijas valsts mežu sarūpēto eglīti, pēc tam kopīgi visi gāja rotaļās un piedalījās citās jautrās aktivitātēs. Lai arī līdz Ziemassvētkiem vēl nepilns mēnesis, kopīgās aktivitātes bērnunamā ienesa patīkamu pirmssvētku noskaņu.

Dod makšķeri, nevis zivi

Balta Latgales un Vidzemes reģiona vadītāja Aija Eglīte par šādu uzņēmuma iniciatīvu teic: "Lai arī materiālas lietas nav mazsvarīgas, tomēr bērniem ir svarīgi iegūt jaunas prasmes, iemācīties un redzēt ko līdz šim viņiem nebijušu. Tāpēc mums radās doma tradicionālo dāvanu vietā pasniegt ko paliekošāku – praktiskas zināšanas, tā teikt – dot makšķeri, nevis zivi. Proti, mēs vēlējāmies ne vien iepriecināt bērnus ar dāvanām un gardumiem, bet galvenokārt iemācīt darba tikumu, dāvājot bērnunama bērniem jaunas zināšanas un iemaņas, kas noderēs nākotnē. Mūsu ideju atbalstīja Pavāru klubs, kā arī Latvijas valsts meži, kas katram bērnunamam sarūpēja egli, nodrošinot, lai līdz pat svētkiem tā būtu zaļa un skaista, kā arī sniedza zināšanas par eglīšu mantiņu izgatavošanu no dabiskiem materiāliem. Aktīvi mūsu projektā līdzdarbojās arī vietējās pašvaldības, nodrošinot bērniem izklaides programmu – rotaļas un dejas."

Atmiņas negaist

A. Eglīte norāda, ka uzņēmums ar Latvijas bērnunamiem sadarbojas jau vairākus gadus. "Līdz šim darbinieki dāvināja pārtiku, apģērbu, mantas, ziedoja arī naudu, šogad nolēmām tik ļoti nefokusēties uz taustāmām lietām, bet bērnus izglītot," akcentē Balta Latgales un Vidzemes reģiona vadītāja. Viņa arī piebilst, ka nākotnē ir plānots vēl vairāk sadraudzēties ar bērnunama audzēkņiem. "Sadarbība noteikti nebeigsies. Šobrīd ir vairākas idejas, ko kopīgi varētu darīt pavasarī, piemēram, piedalīties talkā vai svinēt Lieldienas," stāsta A. Eglīte.

Bērnunama Priedīte vadītāja Olga Paļčune, tāpat kā bērni, ir gandarīta par Balta ideju. "Dāvanas mēdz būt gaistošas, bet dažādas aktivitātes atceras daudz ilgāk. Vēl joprojām mums spilgtā atmiņā ir kādas ASV ģimenes viesošanās bērnunamā. Visas dienas garumā tā kopā ar bērniem taisīja dažādus amerikāņu, meksikāņu un indiešu ēdienus. Mūsu bērnus šādas aktivitātes ļoti saista. Ne velti, pateicoties sponsoriem, esam izveidojuši mācību virtuvi, kur audzēkņi paši var sev ko pagatavot, šādas prasmes būs ļoti noderīgas viņu tālākā dzīvē," uzskata O. Paļčune.

Paplašina redzesloku

Viņa stāsta, ka bērni ļoti alkst komunikācijas ar līdzcilvēkiem un ir sajūsmā, kad visi kopīgi dodas izbraucienā uz kādu vietēju pasākumu vai citām pilsētām. "Aktīvi piedalāmies dažādos konkursos un sacensībās, rīkojam vasarās paši savu nometni – tas tikai paplašina viņu redzesloku," teic bērnunama vadītāja. Paši arī labiekārto un pilnveido apkārtni, "bet ir lietas, kur nepietiek vien ar izdomu un gribasspēku, bet ir vajadzīgi finanšu līdzekļi. Piemēram, ļoti gribam, lai rotaļlaukumam, kas atrodas ārā, būtu iespēja uzbūvēt jumtu, lai arī lietus laikā bērni tur varētu spēlēties un slikti laika apstākļi nebūtu šķērslis".

Savukārt Balta darbinieki un viņu sadarbības partneri vakar viesojās Liepājas pilsētas bērnunamā, 30. novembrī patīkamu dienu viņi sarūpēs Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā dzīvojošajiem, bet 7. decembrī ciemosies SOS bērnu ciematā Valmierā un Rīgas bērnu namā Ziemeļi. Balta aicina arī citus pievienoties šai iniciatīvai, ziedojot līdzekļus vai citādi atbalstot bērnunamus.

Svarīgākais