Puse nopērkamo atstarotāju nav droši

© Reinis Hofmanis, f64

Iestājoties tumšākam laikam, pieaug to ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros cieš gājēji. Šomēnes cietušo skaits jau pārsniedzis 60. Policijas pārstāvji aicina iedzīvotājus rūpēties par savu drošību un lietot atstarotājus, tomēr Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktais pētījums liecina, ka tikai puse no veikalos nopērkamajiem atstarotājiem patiešām pasargā gājējus.

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Edgars Dudko informē, ka ik gadu septembrī, oktobrī un novembrī pieaug to ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros cieš gājēji. Visbiežāk negadījuma iemesls ir tas, ka autovadītājs tumsā gājēju nav pamanījis, tāpēc ikvienam ir jālieto atstarotājs. Turklāt tam jābūt labi pamanāmam, jo, piemēram, pie somas pielikts atstarotājs bieži vispār nav redzams.

Jau 2007. gadā PTAC testēja 14 Latvijā nopērkamus atstarotājus un izrādījās, ka seši no tiem ir nedroši, jo tumsā nav viegli saskatāmi. Nedroši izrādījās gan atstarotāji piekariņi, gan aproces. Tāpat dažādās akcijās dalītie atstarotāji ne vienmēr tumsā ir saskatāmi. Piemēram, pērn kampaņas Atstarotāju policija laikā dalītie piekariņi gaismu atstaro nepietiekami un cilvēks, kas to lieto, tumsā ir slikti pamanāms, konstatējis PTAC.

Centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane norāda, ka bieži veikalos piedāvā priekšmetus, kas izskatās kā atstarotāji, bet ir nosaukti citādi, piemēram, par breloku vai suvenīru. Tas nozīmē, ka precei nemaz nav jāpilda atstarotāja funkcijas un bieži tā patiešām nepasargā gājējus.

Iegādājoties atstarotāju, jāpievērš uzmanība tā izmēram un materiālam – atstarotājs nedrīkst būt ļoti mazs, un, piemēram, plastmasas atstarotāji tumsā ir grūtāk pamanāmi nekā tie, kas gatavoti no mīksta materiāla. Arī krāsa var būt nozīmīga, jo tumši atstarotāji spīd mazāk nekā gaiši.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš norāda, ka vislabāk pasargā apģērbā vai aksesuāros iestrādāti atstarotāji un atstarotāji aproces, bet iegādājamas arī atstarojošas uzlīmes un piekariņi. Ļoti svarīgi ir pareizi lietot atstarotāju – tie jāpiestiprina ķermeņa labajā pusē vietā, kas labi saskatāma autovadītājiem, piemēram, pie rokas vai kājas.

***

KĀDU ATSTAROTĀJU IZVĒLĒTIES

- Uz etiķetes ir jābūt norādītam preces nosaukumam atstarotājs. Bieži veikalos preces, kas izskatās pēc atstarotājiem, ir nosauktas par suvenīriem, piekariņiem utt. Šādos gadījumos ir jābūt uzmanīgiem, jo, iespējams, priekšmets gaismu atstaro nepietiekami un tumsā nav pamanāms.

- Atstarotājam vai tā iepakojumam jābūt marķētam ar CE marķējumu.

- Tam ir jābūt pievienotai lietošanas un glabāšanas instrukcijai, kā arī informācijai par ražotāju.

Svarīgākais