Liepājas tiesa vīrietim par 11 mēnešu vecā dēla nogalināšanu piespriež desmit gadu cietumā

Liepājas tiesa otrdien piesprieda desmit gadu ilgu brīvības atņemšanu kādam iepriekš septiņas reizes tiesātam vīrietim, kurš šogad maijā nogalinājis 11 mēnešu veco dēlu, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Tiesa 1974. gadā dzimušajam Vladimiram Bezručko piesprieda krietni bargāku sodu, nekā prokurores prasīto brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem.

Vīrietis apsūdzēts par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Bērna māte šogad janvārī devusies peļņā uz Īriju un dēlu Aleksu atstājusi sava faktiskā vīra aprūpē.

Traģiskie notikumi risinājušies 1. maija naktī dzīvoklī Viršu ielā. Bezručko dēlu nolicis gulēt uz dīvāna, bērns sācis raudāt un, kad raudāšana pastiprinājusies, viņš ar dūri iesitis viņam pa vēderu, no gultas pacēlis bērniņu aiz kājām un sācis kratīt. Bērns ar galvu atsities pret krēsla atzveltni.

Vīrieša paziņas izsaukuši mediķus, kas konstatējuši bērna nāvi. Tiesu medicīnas ekspertīzē vēlāk bērnam konstatēja trulu galvas traumu, asinsizplūdumu deniņu rajonā, kā arī trulu vēdera un citas traumas.

Pēc dažām nedēļām - 18. maijā - bērnam būtu apritējis gads.

Bezručko advokāts Ēriks Štālbergs tiesai pirmdien iesniedza vairākus iesniegumus ar aizstāvamā raksturojumu. No tiem izriet, ka bērns iepriekš vairākas reizes nonācis slimnīcā ar saaukstēšanos, paaugstinātu temperatūru un citām saslimšanām. Tēvs slimnīcā mazuli aprūpējis. Arī vairāki Bezručko kaimiņi viņu raksturojuši kā labu tēvu, izpalīdzīgu cilvēku, kurš ļoti mīlējis savu bērnu.

Bērna māte, kura arī patlaban ir peļņā ārzemēs, iesniegumā tiesai norādījusi, ka nespēj izskaidrot notikušo. Taču lūdza tiesu, nosakot sodu, ņemt vērā, ka faktiskais vīrs bijis gādīgs tēvs, uzņēmies rūpes par bērnu, kamēr viņa strādā ārzemēs. Sieviete tiesai pavēstīja, ka viņa atkal ir mātes cerībās, iespējamais gaidāmā bērna tēvs ir Bezručko un viņa, neskatoties uz notikušo, vēlas turpināt kopdzīvi ar faktisko vīru.

Tiesājamā advokāts norādīja, ka tā ir sabiedrības mūsdienu traģēdija - māte tā vietā, lai audzinātu savu bērnu, dodas strādāt uz Īriju. Viņa tur ir arī patlaban, turklāt gaida vēl vienu bērnu no Bezručko.

Advokāts uzsvēra, ka normāla sabiedrība nekad neattaisnotu vardarbību pret bērnu. Taču šajā gadījumā, noziegums esot pastrādāts "pēkšņu jūtu uzplūdā". Viņš uzskata, ka tam par iemeslu bijis fakts, ka Bezručko bija zaudējis darbu, sieva Īrijā, vīrietis nav varējis izgulēties, jo dēls raudājis.

Viņš aicināja tiesu piespriest vīrietim pēc iespējas mazāku sodu.

Lai gan tiesa lietu izskatīja bez pierādījumu pārbaudes, jo vīrietis pilnībā atzina savu vainu, pēc prokurores teiktā, par Bezručko dēlu bieži vien rūpējušies citi cilvēki, jo vīrietis lietojis alkoholu, dzīvoklī valdījusi netīrība.

Prokurore arī pauda neizpratni par to, ka bērns sācis bieži slimot un nonācis slimnīcā tikai pēc tam, kad māte devusies peļņā. Tiesājamā advokāts gan paskaidroja, ka bērna slimošana saistīta ar iedzimtām kaitēm, ko apliecina medicīnas dokumenti.

Bezručko vardarbība pret bērnu veido noziedzīgu nodarījumu recidīvu. Viņš iepriekš septiņas reizes tiesāts par zādzībām, pēdējoreiz 2007. gada februārī. Sods izciests, taču sodāmība nav dzēsta. Vīrietis vairākkārt sodīts arī administratīvi.

Liepājas tiesas spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Svarīgākais