Madonas novadā izveidots bērnu ārpusģimenes atbalsta centrs

Bērnu un jauniešu ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centrs Ozoli Madonas novada Liezēres pagastā darbu sāka vasarā. Kaut arī vēl notiek remontdarbi, mājas šeit raduši jau 14 bērnu.

Gada sākumā par Madonas domes un Liezēres pašvaldības līdzekļiem telpās veica kosmētisko remontu, bet jūnijā pēc izstrādātā projekta iesniegšanas centrs Ozoli remontam un telpu labiekārtošanai saņēma Eiropas Savienības līdzekļus. "Nepārtraukti rodas kādas izmaiņas, jo visu jau nevar paredzēt, bet gada laikā remonts būs pabeigts," stāsta centra Ozoli vadītāja Sarmīte Pabērza.

Madonas novadā līdz šim nebija sava centra, kur uzturēties bāreņiem un bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm, tāpēc dome gada sākumā pieņēma lēmumu tādu izveidot, lai novada bērniem nebūtu jāuzturas citur un nebūtu arī lieku izdevumu.

Grūtāk, nekā domāja

Bērni šeit nāk katrs ar savu stāstu – lai arī cik vecs viņš būtu, katram ir bijis smags pārdzīvojumu laiks gan ar fiziskiem, gan emocionāliem pārbaudījumiem. Jaunākais no bērniem – divus gadus vecais Ralfs, kurš pirms divām nedēļām sācis runāt – saucot audzinātājas par mammām. Vecākais ir Maksims, kuram ir 17 gadu. Viņš šogad uzsācis mācības Barkavas arodvidusskolā par iekšdarbu apdares meistaru. Skolas dienās viņš dzīvo kopmītnēs, bet brīvdienās dodas uz centru Ozoli.

Ikdienā ar bērniem strādā un pieskata trīs audzinātājas un četras audzinātāju palīdzes. Ir arī psihologs, sociālais pedagogs un līguma psihologs, kurš strādā īpašās situācijās. Mācību laikā centra režīms atšķiras no vasaras mēnešiem. "Biju domājusi, ka būs vieglāk, bet nē – ir ļoti grūti," stāsta audzinātāja Jana Teriška. Lielākajai daļai bērnu esot daudz asumu un rupjības, bet centra darbinieki cenšoties daudz ar viņiem runāt un skaidrot. Jana ir stingra, bet tajā pašā laikā – bērniem interesanta. Audzinātāja cenšas katram pieiet citādi. "Mums ir arī kopīgi tējas dzeršanas vakari, picas un pīrāgu cepšana un cits," stāsta audzinātāja Jana.

Bērni ir ļoti aktīvi

Jaunieši pēc nodarbībām skolā piedalās arī dažādos pulciņos – teātra, video un foto, florisma, hiphopa deju, sporta –, kā arī mūzikas ansamblī Oskars un viņa draugi. Divi bērni brauc uz Madonas mākslas skolu. "Ja bērni ir talantīgi, tad jādod iespēja pilnveidoties. Nepieciešams izpausties un jābūt procesā!" ir pārliecināta centra vadītāja.

Jānis mācās astotajā klasē un kopš jūlijā dzīvo centrā. Puisim ļoti patīk makšķerēt, it sevišķi spiningot, un darboties ar elektroniku. "Es gribētu būt tālbraucējs, jo var redzēt citas zemes un labi nopelnīt," stāsta puisis, esot ātri pieradis un sadraudzējies ar centra un vietējiem bērniem. Arī ar jauno skolu esot aprasts. "Man ir samērā labas atzīmes. Patīk mājturība, sports un vizuālā māksla," Neatkarīgajai stāsta pats audzēknis.

Kas vēl darāms

Madonas novadam ir vairākas sadarbības pilsētas Vācijā un Zviedrijā. Dažas sponsoru delegācijas centrā esot ciemojušās jau vasarā. Uzdāvināti dīvāni, galdi, sekcija, televizors, sauna, grīdas paklāji un citas mēbeles. "Sakām paldies arī vietējiem iedzīvotājiem, kuri ir palīdzējuši ar apģērbu, mantām, rotaļlietām, padomu un citu," saka S. Pabērza. Pēc remonta katrai dzīvojamajai istabiņai, kur dzīvos trīs cilvēki, paredzēts savs sanitārais mezgls – duša, tualete, izlietne un ventilācija. Būs iebūvējamais sienas skapis, katram sava gulta, galds, skapītis un nepieciešamās ikdienas lietas. Otrajā stāvā dzīvos meitenes un mazie bērni, savukārt trešajā mitināsies zēni. Tāpat – pēdējā stāvā būs virtuve, sauna un veļas telpa. Bet pirmajā stāvā būs izolators (pirmā vieta, kur aizvedīs bērnu, lai veiktu visas nepieciešamās higiēnas procedūras) un istaba zēniem, kur nodarboties ar dažādām tehniskām lietām. Pirmajā stāvā ir arī pagasta bibliotēka, medicīnas māsas un zobārsta kabinets, ajūrvēdas procedūru telpa un klase, kur svētdienās notiek mūzikas ansambļa Oskars un viņa draugi nodarbības. Būs arī istaba, kur bērnam pabūt vienam. "Tāda ir nepieciešama – lai varētu paklausīties mūziku, palasīt, kaut vai mierīgi pasēdēt, jo nevar visu laiku dzīvot komūnā," Neatkarīgajai stāsta S. Pabērza.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais