Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Jēkabpils dome šokā par padomju karavīru kapu rekonstrukciju

© Daiga Kalniņa

Jēkabpils pilsētas domes pārstāvjus un iedzīvotājus pirmdien pārsteidza skats, kas pavērās līdzās Krustpils katoļu baznīcai esošajos Otrā pasaules karā kritušo padomju karavīru Brāļu kapos Kalna ielā.

Kapu pieminekļi bija sakrauti vienkopus, bet sašķaidītās kapu apmales atradās citā kaudzē. Minētās darbības ar Jēkabpils pašvaldību iepriekš nebija saskaņotas, tāpēc domes pārstāvji sākotnēji pieļāvuši, ka kapsētā uzdarbojušies vandaļi.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs Neatkarīgajai stāsta, ka, tikai sazinoties ar Krievijas Federācijas vēstniecību Latvijā, visas dienas laikā izdevies noskaidrot, ka minētos darbus veikusi vēstniecības nolīgta būvfirma SIA Protekt, kas izīrējusi konteinerus SIA Jēkabpils pakalpojumi. Minētā firma, pārkāpjot jeb ignorējot Latvijas Republikas likumdošanu, darbus veikusi bez būvprojekta un pašvaldības izdotas atļaujas veikt būvniecības darbus, turklāt iepriekš pat neinformējot par plāniem. Firmas pārstāvji skaidrojuši, ka savas darbības balstījuši uz līgumu, kas noslēgts ar Krievijas Federācijas vēstniecību Latvijā.

Neatkarīgajai ierodoties notikuma vietā, kareivju kapu plāksnes jau bija aizvestas, bet četri vīri, kuri stādījās priekšā kā SIA Protekt darbinieki, turpināja SIA Jēkabpils pakalpojumi konteineros iekraut sašķaidītās kapu apmales, lai gan stāstīja, ka ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīkojumu darbi objektā esot jāpārtrauc.

Arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta direktors R. Sirmovičs apliecināja, ka dome pieprasījusi uzsāktos Brāļu kapu rekonstrukcijas darbus pārtraukt. Tos varēšot turpināt, kad SIA Protekt izstrādāšot un pašvaldībā apstiprināšot būvprojektu, kurā tiks atrunāts, kas tiks darīts, kādi būvdarbi paredzēti un kā apbedījumu vieta izskatīsies pēc rekonstrukcijas.

R. Sirmovičs skaidro, ka Latvijas un Krievijas Federācijas starpvalstu līgums paredz, ka Latvijas pusei padomju karavīru atdusas vietas ir jāuztur par saviem līdzekļiem, savukārt kapsētu rekonstrukcijas izmaksas sedz Krievijas Federācija, un šādi darbi notiek visā Latvijas teritorijā. SIA Protekt pārstāvji skaidrojuši, ka rekonstrukcijas rezultātā Otrā pasaules karā kritušo padomju karavīru Brāļu kapi Kalna ielā būtiski netiks pārveidoti, vien sakārtoti, nomainot to apmales un uzklājot bruģi.

Jēkabpils pilsētas domē Neatkarīgo informē, ka 19. oktobrī Krievijas Federācijas vēstniecības un uzņēmuma pārstāvji ieradušies pilsētas pašvaldībā un savus pārkāpumus izskaidrojuši ar likumdošanas nepārzināšanu.

"Nezināšana neatbrīvo no atbildības, tādēļ uzņēmumam tiks sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, un uzņēmums saņems sodu. Visdrīzāk pārkāpumu klasificēs kā patvaļīgu būvniecību vai nojaukšanas darbus. Tas ir pirmais gadījums, kad šādas nozīmes objektā tiek konstatēti pārkāpumi. Tā ir apbedījumu vieta, saistīta ar Otro pasaules karu, tieši tādēļ pārkāpums ir tik būtisks un sabiedrību satraucošs," sacīja R. Sirmovičs. Valsts policija kopā ar pašvaldības administratīvo pārkāpumu komisiju novērtēšot šo pārkāpumu, un minimālais sods, ko uzņēmums saņems, varot būt 200 latu. Pašvaldībai zināms, ka Krievijas Federācijas vēstniecība, iespējams, būvfirmai uzdos par saviem līdzekļiem sakārtot arī padomju karavīru atdusas vietas Jēkabpils pilsētas kapu teritorijā.

Pagaidām būvdarbu saskaņošanas process pašvaldībā vēl pat neesot uzsākts, jo uzņēmums tikai mutiski informējis par darbiem, neuzrādot atbilstošus projekta dokumentus. Projekta izstrāde un atļauju saņemšana no pašvaldības varētu notikt ne ātrāk kā mēneša laikā, un līdz tam brīdim SIA Ptotekt darbus Otrā pasaules kara kritušo padomju karavīru Brāļu kapos Kalna ielā nav atļauts atsākt, – skaidro R. Sirmovičs.