Sākas lielākās un dārgākās militārās NATO mācības Latvijā

© f64

Šīs būs lielākās mācības, kopš Latvija 2004. gadā iestājās NATO. Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ieguldījums būs vairāki miljoni ASV dolāru, savukārt Latvijai mācību rīkošana izmaksās apmēram 250 000 latu.

Vakar tika atklātas apvienotās sauszemes un gaisa spēku starptautiskās militārās mācības Sabre Strike 2011, kas līdz 31. oktobrim norisināsies Ādažu poligonā un tam piegulošajā novada teritorijā. Kopumā Sabre Strike 2011 piedalīsies vairāk nekā 1700 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un ASV. Ieradušies apmēram 800 amerikāņu karavīru, bet Poliju pārstāvēs trīs piloti, kuri vēl gan nav ieradušies. Igauņi vakar turpināja iekārtoties, bet latvieši un lietuvieši mācībām jau bija gatavi. No Latvijas mācībās piedalīsies 150 zemessargu, kā arī Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti un mediķi.

"Nav nekādas vainas, te ir labi apstākļi. Tad jau redzēs, kā būs mācībās. Gribas izjust un pārbaudīt, kā tas ir," Neatkarīgajai stāsta karavīrs Mārtiņš Bite, kurš poligonā ieradies jau svētdien. Viņš vēlāk dosies uz Afganistānu. Lietuvas Brīvprātīgo aizsardzības spēku (Zemessardzes) virsleitnants Tomass Pakalniškis norāda, ka visi jau ir veiksmīgi iekārtojušies un nepacietīgi gaida mācību sākumu. "Esam atveduši līdzi arī militāro tehniku, lai pēc iespējas labāk un profesionālāk piedalītos militārajās mācībās," klāsta T. Pakalniškis.

ASV seržants Deivids Džonss apgalvo, ka Latvijā ir lieliski laika apstākļi, lai varētu trenēties. "Lietus, sniegs, saule, vējš – viss, kas vien iespējams. Latviešu karavīri ir lieliski, tādēļ ar viņu palīdzību esam paspējuši jau apgūt komunikācijas tehnikas un radio sistēmas," atklāj D. Džonss. Viņš stāsta, ka amerikāņu karavīri vēl pielāgojas, jo šajā valstī ir citādāki ēdieni, kultūra un vide. Sarunvalodas mācībās pārsvarā ir angļu un krievu. Ir arī 16 latviešu karavīru, kuri darbojas kā tulki no latviešu uz angļu valodu, un otrādi.

Daļa karavīru, kas galvenokārt organizē un vada mācības, izmitināti kazarmās. Savukārt lielākā daļa mācībās iesaistīto karavīru dzīvo lauka nometnē īpašās, mācībām piemērotās apsildāmās teltīs. To ietilpība ir līdz pat 200 vietām. Lauka nometnē atrodas arī interneta kafejnīca – telts, kurā ir vairāki datori ar interneta pieslēgumu. Pirmās nepieciešamības un higiēnas preces pieejamas arī veikalā.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube norādīja, ka "ir izveidota arī ļoti laba sadarbība ar Ādažu novada domi". Ar pašvaldību esot panākta vienošanās, ka karavīri dosies kājnieku patruļās arī ārpus poligona teritorijas, tādējādi trenējot spēju strādāt arī sociāli.

Trokšņu līmenis mācību laikā nebūšot lielāks nekā citās līdzīgās mācībās, tomēr vietējiem iedzīvotājiem jārēķinās, ka plānots slēgt atsevišķus ceļus. Par ASV naudu jau nogreiderēts viens ceļš, ko ādažnieki varēs izmantot kā apvedceļu mācību laikā. "Viss ir kārtībā un nekas netraucē. Vismaz pagaidām neesmu dzirdējusi kādus īpašus trokšņus. Ceru, ka tā būs arī turpmāk," stāsta jaunā māmiņa Žanna, kura dzīvo netālu no Ādažu poligona. Arī vietējais iedzīvotājs Jānis uzskata, ka "nekas īpaši traucējošs vēl nav bijis. Kamēr pa logiem nešauj, lai jau mācās".

NBS lūdz iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kā arī ievērot Militārās policijas satiksmes regulētāju norādījumus.

Mācību mērķis būšot sagatavot un pilnveidot Baltijas valstu un ASV Bruņoto spēku vienību gatavību dalībai NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijā Afganistānā. Paredzēts sekmēt sabiedroto spēku savietojamību un pilnveidot gaisa un sauszemes operāciju spēju savstarpējo integrāciju. Mācību dalībnieku uzņemšana Latvijā ir nozīmīgs pārbaudījums aizsardzības nozarei un civilajām institūcijām.

Svarīgākais