Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

10 gadus veca meitene Daugavpilī izglābj mazu bērnu

Daugavpils 10. vidusskolas 5. b klases audzēknei Jekaterinai Keirānei iekšlietu ministre Linda Mūrniece pasniedza Iekšlietu ministrijas goda rakstu par drosmi, apķērību, prasmi un pašaizliedzību, izglābjot trīs gadus vecu slīkstošu meiteni.

"Ar 10 gadus vecās Katjas rīcību lepojas gan ģimene, gan skola, gan pilsēta. Viņa ir parasta meitene, taču par to, ko viņa ir paveikusi, jāuzzina itin visiem," Neatkarīgajai uzsvēra Daugavpils 10. vidusskolas direktore Inna Kirņičanska.

"Jekaterina ir laba skolniece tāpat kā daudzi, taču ne katrs bērns nelaimes brīdī ir tik drosmīgs, lai spētu izdarīt to, ko vajag izdarīt, lai glābtu cilvēku. Katja ir labs paraugs citiem," saka skolas direktore, piebilstot, ka mazā glābēja arī ikdienā ir atsaucīga, labvēlīga un draudzīga.

Todien bijusi karsta jūlija diena un daugavpiliešu iecienītās peldvietas pludmale bijusi cilvēkiem pilna. Turp atpūsties devusies arī Katja kopā ar mammu, brāli un vecmāmiņu. Kā atceras meitene, pēc peldes viņa izkāpusi krastā un nejauši ieraudzījusi, ka ūdenī dīvaini peld maza meitenīte. Šķitis, ka viņa rotaļājas, bet ar galvu uz leju. Vietā, kur atradusies meitenīte, ūdens Katjai bijis gandrīz līdz pleciem. Pieskārusies bērnam, Katja sapratusi, ka kaut kas nav kārtībā, jo meitenīte mēģinājusi vārgi saspiest viņas roku, un viss ķermenis sarāvies kamolā. Acumirklī novērtējusi situāciju, apķērīgā glābēja izvilkusi bērnu krastā, noguldījusi uz muguras un sākusi spiest ar plaukstām krūšu kurvi un vēderu, līdz no meitenes mutes un deguna sācis tecēt ūdens. Vēlāk Katja ūdenī atradusi meitenes glābšanas vesti, kura bijusi atpogāta. Izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība, kas izglābto bērnu nogādājusi slimnīcā. Noskaidrojies, ka māte savu trīsgadīgo bērnu bija atstājusi pludmalē vienu, bet pati devusies uz krastmalas kafejnīcu.

Ja Katja nebūtu slīkstošajam bērnam nekavējoties sniegusi palīdzību, tad jau tā garo aizvadītajā vasarā noslīkušo cilvēku sarakstu papildinātu vēl viens uzvārds. Meitene pēc notikušā teikusi, ka nespējusi rīkoties citādi, ka viņas pirmā doma bijusi bērnu glābt. To, kā jāveic mākslīgā elpināšana, viņa bija redzējusi grāmatās un multiplikācijas filmās, par to bija runāts arī skolā, klasē, pēc kā Katja, spēlējoties mājās kopā ar dažus gadus jaunāko brālīti Arturu, mākslīgo elpināšanu bija attēlojuši, nenojaušot, cik drīz šīs zināšanas un iemaņas noderēs. Nozīmīga loma te bijusi arī ģimenei, jo vecāki abus bērnus – Katju un Arturu – audzina kristīgās tradīcijās, mācot līdzcietību, iejūtību un uzmanību.

"Lai katrs bērns būtu tāds kā mana meita, lai katrs sniegtu palīdzību cilvēkiem, kuriem tā nepieciešama," aizkustināta ir apbalvotās māmiņa Olga.

"Arī 1. septembra svinīgajā līnijā Jekaterinu no 5. b klases sveikusi visa skola. Dāvanā meitene saņēmusi konfektes un grāmatas. Katja teic, ka viņas mīļākie priekšmeti ir matemātika, darbmācība un zīmēšana, bet brīvajā laikā meitene apgūst klavierspēli. "Skolotājiem ar šo meiteni ir viegli un ļoti interesanti strādāt," piebilst I. Kirņičanska.

Ja katrs bērns tā mācītos no dzīves skolotājiem un visa pieredzētā, kā prot mācīties Katja, skolas misija būtu pilnībā veiksmīga," norāda skolas direktore.