Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Līvānu stikla fabrikas muzejam top jauna mājvieta

Vietā, kur Dubna satiekas ar Daugavu, pie Latgales mākslas un amatniecības centra tiek veidota piebūve Līvānu stikla fabrikas muzeja ekspozīcijai, kas ietver Baltijā lielāko stikla izstrādājumu kolekciju un ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Latgalē.

Bijušais pilsētiņas zīmols – Līvānu stikla fabrika, kas tai devusi atpazīstamību Latvijā un pasaulē, pastāvējusi gandrīz 120 gadus. Pašlaik turpinās uzņēmuma bankrota procedūra, taču muzejs ir saglabājis vairāk nekā 4000 Līvānos ražotu unikālu stikla izstrādājumu, no kuriem liela daļa ir vienīgie pasaulē.

Latgales mākslas un amatniecības centra vadītāja Ilze Griezāne priecājas, ka projekta līdzekļi Līvānu stikla fabrikas muzeja piebūvei ir atrasti pietiekami laicīgi, jo nesen – 2009. gadā – Līvānu novada dome muzeju ir pārņēmusi. Vērtīgais, Latvijā vienīgais šāds stikla muzejs joprojām atrodas vecajās bankrotējušā uzņēmuma telpās, kas ir vēsturiskas, taču apmeklētājiem un darbiniekiem pilnībā nepiemērotas. Lai arī muzejs līdz ar rūpnīcas teritoriju tiek apsargāts, tā telpas ir mitras un neapkurinātas cauru gadu. Eksponēšanas veids ir novecojis – unikālie eksponāti izvietoti vienkārši uz kubiem bez drošības sistēmas. Neskatoties uz to, tūristu interese par Līvānu stikla fabrikas muzeju, kur apkopota veselu gadsimtu krātā stikla izstrādājumu ražošanas pieredze, ir ļoti liela, jo muzejs pa ceļam uz Daugavpili ir ērti pieejams. Lielākais apmeklētāju pieplūdums novērots šī gada augustā, sasniedzot rekordlielu apmeklētāju skaitu – tūkstoti.

Līvānu stikla ražotnes bankrota procedūru administrējošā banka pārdeva stikla fabrikas muzeju Līvānu novada pašvaldībai par vienu simbolisku latu, – Neatkarīgajai stāsta Līvānu novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers. Pašvaldībai ir vienošanās ar uzņēmuma administratoru, ka muzejs pagaidām var atrasties vecajās telpās. Kā bilda U. Skreivers, līdzekļi pagaidām iegūti tikai ap 300 kvadrātmetru lielās muzeja piebūves celtniecībai, un finansējumu stikla muzeja iekārtojumam pašvaldība cer piesaistīt ar cita projekta palīdzību.

Piebūve Līvānu stikla muzejam tiek celta Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas (2007.–2013.) projekta WaterJoy jeb Uz ūdens resursiem balstītā kopējā tūrisma piedāvājuma radīšana Latgales reģionā un Utenas apriņķī ietvaros, ko administrē Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar Līvānu novada un Utenas apriņķa pašvaldību. Jaunā piebūve piešķirs jaunus vaibstus gan Latgales mākslas un amatniecības centram, gan Līvānu stikla fabrikas ekspozīcijai, kur unikālie eksponāti, sākot ar mazām glāzītēm un stikla suvenīriem, beidzot ar vairākus metrus lieliem kausiem un lampām, tiks izvietoti mūsdienīgi, droši, kvalitatīvi un atraktīvi. Tāpat muzejs ietvers informāciju par Līvānu stikla fabrikas vēsturi, kā arī cilvēkiem, kuri to veidojuši un tajā strādājuši. Kā norāda I. Griezāne, ceļot piebūvi, tiks rekonstruēts un saglabāts arī senlaicīgais muižas pagrabs zem jaunās būves. Tāpat pie muzeja iecerēts izveidot nelielu stikla pūtēju darbnīcu, kur atradīsies maza stikla kausēšanas krāsniņa un notiks demonstrācija, kā tapa stikls 20. gadsimta sākumā. Tāpat muzeja rīcībā ir ļoti daudz filmu un kinohroniku par stikla fabrikas darbu, kuru digitalizēšanai tiks rakstīti projekti Valsts kultūrkapitāla fondam, lai gūtu iespēju tās rādīt apmeklētājiem. Pašlaik Līvānu stikla fabrikas muzejā notiek pētnieciskais darbs, – tiek uzskaitīti, aprakstīti un arhivēti eksponāti, kas nekad nav darīts.