Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa: bērni ir ģimenes problēma, kura Lembergam pašam arī jārisina

© Pixabay

Rīgas apgabaltiesai nekādi argumenti neliekas pārliecinoši, lai Covid-19 pandēmijas apstākļos tomēr uz kādu laiku atliktu t.s. Lemberga lietas iztiesāšanu.

Jāatgādina - tiesa pamatoja, ka t.s. Lemberga lieta atbilstot to lietu kategorijai, kas saistīta ar «objektīvo steidzamību un nozīmīgu tiesību aizskārumu», jo «lieta tiek skatīta jau vienpadsmit gadu tiesā, tiesas sastāvā ir bijušas izmaiņas un mums tiesas sastāvā vairs nav rezerves tiesneša».

Bet pagājušajā ceturtdienā tiesas sēdes noslēgumā A. Lembergs pieteica tiesai lūgumu un zibenīgi saņēma noraidošu tiesas atbildi.

A. Lembergs: - Godātā tiesa! Man par pirmdienas sēdi ir viens jautājums. Pirmdien manai sievai jābūt darbā. Tas ir diezgan reti, bet šoreiz ir jābūt. Līdz ar to man jāpaliek mājās un jāpalīdz glābt divus nepilngadīgus puikas un, ja sanāk, pastrādāt, vai arī viņi man jāņem līdzi uz tiesas zāli. Tādēļ lūdzu tiesas sēdi pirmdien atlikt.

Tiesas sastāva priekšsēdētāja Irīna Jansone: - Nav pamata mums atlikt tiesas sēdi. Par savām ģimenes problēmām - jums savas ģimenes problēmas ir jārisina pašam ģimenē. Nākamā tiesas sēde 20. aprīlī pulksten 10.00.

Pirmdien, 20. aprīlī, notika jau septītā tiesas sēde Covid-19 apstākļos, kur Rīgā, Tiesu namā Abrenes ielā 3, vienā zālē no 10.00 līdz 16.00 četras reizes nedēļā vienkopus spiesti atrasties desmit cilvēki, bet Ventspils pilsētas tiesas zālē trīs cilvēki.

Gan procesa dalībnieki, gan viņu aizstāvji vairākkārt lūdza tiesu atlikt tiesas sēdes līdz ārkārtas situācijas beigām, līdzīgi, kā tās ir atliktas citos kriminālprocesos. Lūgums tika pamatots gan ar Ministru kabineta rīkojumu Nr. 103, gan Augstākās tiesas priekšsēdētāja paziņojumu, gan tieslietu ministra izdotajām vadlīnijām par darba organizāciju rajona un apgabaltiesās. Lūguma pieteicēji atgādināja, ka procesa dalībniekiem ir arī ģimenes locekļi. Bez tam arī starp procesa dalībniekiem viens ir vecuma riska grupā - virs 65 gadiem. Tiesa visus šos argumentus pilnībā ignorēja.

Tiesa turpina sabiedrībai demonstrēt, ka tieši t.s. Lemberga lieta ir tā, kura ir tik steidzama, ka tā jāiztiesā arī Covid-19 izplatības apstākļos.

Par notiekošo Rīgā, Abrenes ielā 3 saistībā ar t.s. Lemberga prāvu 16. aprīlī Neatkarīgā nosūtīja vēstuli ar jautājumiem Veselības ministrijai, lūdzot par sabiedrības veselības uzraudzību atbildīgās amatpersonas komentēt šo situāciju un izskaidrot - vai ilgstoša atrašanās vienā telpā desmit cilvēkiem, no kuriem visi nav saistīti ar darbu konkrētajā iestādē, nekādi nevar apdraudēt šo cilvēku un viņu tuvinieku veselību saistībā ar Covid-19 izplatīšanos; ja Rīgas apgabaltiesā vienā telpā var atrasties desmit cilvēku sešas stundas dienā, tad kādēļ citviet, īpaši privātajā biznesā, no šādas kontaktēšanās tiek pieprasīts atturēties, bet tie, kuri pārkāpj lieguma normas, tiek administratīvi sodīti; vai iepriekšminētā darba organizācija Rīgas apgabaltiesā varētu kalpot par piemēru arī citām iestādēm, organizācijām, privātajiem uzņēmējiem būt drošsirdīgākiem un nepakļauties Covid-19 apdraudējumam un valstī izsludināto normatīvo aktu prasībām; vai cilvēku pulcēšanās iepriekšminētajā prāvā būtu tā vērta, lai kontroles institūcijas veiktu pārbaudi par notiekošo Rīgā, Abrenes ielā 3 un sniegtu savu atzinumu; vai vienas vai vairāku personu notiesāšana par katru cenu tieši Covid-19 izplatības laikā ir valstiski svarīgāka par tiesnešu, tiesas darbinieku, prokuroru, prokuratūras darbinieku, advokātu, apsūdzēto un viņu tuvinieku veselību un dzīvībām?

Atbilde pagaidām nav saņemta.