Jaunsardzes centrā radušās nesaskaņas

© f64

Mērķis jaunsardzē ir jauniešu patriotisma, biedriskuma, fizisko spēju un disciplīnas sekmēšana. Lai gan uzdevums nozīmīgs, pagājušajā gadā finansējuma samazinājuma dēļ no darba sāka atbrīvot instruktorus un samazināja darba slodzes.

Aizsardzības ministrijai (AM) trūkstot līdzekļu, Rekrutēšanas un jaunsardzes centra (RJC) Jaunsardzes departamenta 3. novada nodaļas vadītājs Gunārs Melnis vēlas turpināt audzināt jauniešus arī bez valsts atbalsta. Tas radījis konfliktu starp viņu un RJC vadītāju Druvi Kleinu – G. Melnis uzskata, ka notiek iejaukšanās viņa privātajā dzīvē.

Palīdzība atlaistajiem instruktoriem

G. Melnis iestādē strādā ilgāk nekā sešus gadus, paveikts ir daudz. Pirms pieciem gadiem viņš pēc savas iniciatīvas izveidoja jungas – jaunsargus ar jūras novirzienu –, kas darbojas joprojām. Arī bērnu skaits jaunsardzes programmā aizvien palielinās (pirms trim gadiem Rīgas novadā darbojās 400 jauniešu, savukārt pagājušajā mācību gadā 960). "Nolēmu izveidot jauniešu interešu izglītības programmu, lai atlaistajiem instruktoriem būtu darbs," skaidro G. Melnis. Viņš vērsies pie Siguldas pašvaldības par iespējamu sadarbību. Radušies četri varianti. Vienam no tiem bija jāizstrādā programma, kam pašvaldība būtu ar mieru segt visus izdevumus. Tādējādi pavasarī radies melnraksts Jaunpulki, kas nosūtīts apspriešanai Siguldas Bērnu un jauniešu interešu centra direktorei Sandrai Ķirulei. 9. augustā G. Melnis saņēmis rīkojumu no RJC vadītāja D. Kleina. "Viņš man pieprasīja paskaidrot saistību un veiktās aktivitātes Siguldā un norādīt, ar kurām pašvaldībām man jau noslēgta vienošanās un kurām esmu tikai iesniedzis Jaunpulku programmu." Pielikumā rīkojumam bijusi izdrukāta S. Ķirules elektroniskā vēstule D. Kleinam ar lūgumu saņemt atsauksmes par programmu un tās īstenotāju. Vēstules sākumā rakstīts, ka melnrakstu iesniegusi privātpersona G. Melnis.

Zvērināts advokāts Ralfs Šķerbergs apstiprina, ka S. Ķirulei ir tiesības iegūt informāciju par programmas autoru, tajā skaitā, prasot atsauksmes no darba devēja. Savukārt D. Kleina rīcība neesot tiesiska. "Darba devēja rīkojums pamatots uz Valsts pārvaldes iekārtas likumu, kas ļauj veikt dienesta pārbaudi. Tomēr šeit būtu jāņem vērā, ka tā attiecas uz rīcību darba attiecību ietvaros. Šajā gadījumā var uzskatīt, ka pārbaudi veic par privāto dzīvi, un šādu tiesību darba devējam nav," skaidro R. Šķerbergs.

Pretrunas vadībā

G. Melnim šķiet, ka vadītājs Jaunpulkus uztver kā draudus jaunsardzei, jo veidojas jauna interešu izglītība. "Bet tā būtu tikai privātā darbība, kas atbalstītu jaunsardzi," uzsver G. Melnis. Viņš pieļauj, ka ir kāda vienošanās ar nodomu izjaukt veco komandu un vienkārši samazināt cilvēku skaitu. D. Kleins jau vairākas reizes esot prasījis padotajam atlūgumu, jo neapmierinot viņa darbība.

12. augustā vadītājs pēc tam, kad G. Melnis nebija iesniedzis paskaidrojumu, izdevis rīkojumu, kurā uz dienesta pārbaudes laiku speciālistam liek strādāt iestādei iedalītajās telpās citā adresē. Nākamajā dienā D. Kleins izdevis rīkojumu par dienesta pārbaudes komisijas izveidošanu, kurā gan nav norādīts, par ko izmeklēšanu veic. "Ja pārkāpums jau būtu konstatēts, izskatīšanu būtu pamats rīkot, bet ne par to, kas varētu notikt," apgalvo R. Šķerbergs. G. Meļņa kabinets ticis aizzīmogots. Viņš uzreiz iesniedzis ziņojumu ar lūgumu uzrādīt aktu, kāpēc tā izdarīts. Joprojām šāds akts nav saņemts, un G. Melnis ir atplēsis zīmogu, lai tiktu pēc personiskajām mantām.

Ētikas normu pārkāpšana?

Vairāki pašvaldību vadītāji D. Kleinam esot stāstījuši, ka G. Melnis jaunsardzes programmas prezentāciju laikā apgalvojot, ka tā bankrotēs, tādēļ aicinot atbalstīt viņa programmu Jaunpulki. Uz Neatkarīgās lūgumu nosaukt kādu pašvaldības pārstāvi, kurš to var apstiprināt, RJC vadītājs atsakās kādu minēt.

"Viņš pašlaik man nav atstājis alternatīvu, jo nav paskaidrojis, kas ir Jaunpulki un kādas ir bijušas viņa darbības," savu rīcību paskaidro D. Kleins. G. Melnis ir pārsteigts, jo vadītājs ne reizi viņam neesot jautājis par programmu, bet gan uzreiz izdevis rīkojumu.

Advokāts R. Šķerbergs norāda, ka "nekas nav pārkāpts, ja G. Melnis atbalsta jaunsardzi arī ārpus darba laika. Tāpat nekas nav pārkāpts, ja viņš ārpus darba laika runā par Jaunpulkiem, bet neaģitē par jaunsardzi".

"Ja Aizsardzības ministrija saņems sūdzību vai lūgumu izvērtēt Druvja Kleina rīcību, sekos nekavējoša reakcija un tiks noskaidroti lietas apstākļi, lai vēlāk lemtu par turpmāko rīcību. Šobrīd ministrijai nav pamata iejaukties RJC vadītāja darbībā, jo viņa kompetencē ir risināt darba attiecības ar padotajiem," skaidro AM Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Dace Ankipāne.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)