Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Personālvadība Covid-19 ēnā

PĀRI ROBEŽĀM. Zanda šobrīd ir Mars vecākā personālvadības eksperte Baltijas, Balkānu valstīs (aptverts 12 valstu reģions). Tas nozīmē, ka attālinātā komunikācija, attālinātā sadarbība ar kolēģiem ir Zandas ikdiena. «Esmu padomdevējs, eksperts, kuram var jautāt visu interesējošo, kas saistīts ar darbinieku atlasi, attīstību, iesaisti.» © F64

Darbinieku apmācības, viņu izaugsme un attīstīšana – šie aspekti caurvij Zandas Šmates līdzšinējo darba pieredzi. Arī laikā, kad dzīvojam Covid-19 ēnā, Zanda ir pārliecināta, ka šie jautājumi nevar palikt otršķirīgi. Turklāt attālināta komunikācija ar darbiniekiem Zandai nav nekas unikāls – šāda pieeja tiek praktizēta jau vairākus gadus. Un sekmīgi.

Ieguvums sev un komandai

Zandai ir ne tikai bagātīga praktiskā pieredze par komandas saliedēšanas, motivēšanas, vadīšanas, saskarsmes pamatiem, darbinieku attīstīšanu u.tml., bet arī sātīga teorētisko zināšanu bagāža par šiem jautājumiem, kas arī šobrīd tiek regulāri papildināta. Proti, Zanda ir studējusi vadības zinības, kā arī daudzus gadus apguvusi un arī šobrīd turpina studijas, lai kļūtu par supervizoru. «Apmācības man ļāvušas gan dot vērtīgu atgriezenisko saiti darbiniekiem, piemēram, par pašvadību, motivāciju, kā ikdienā strādāt ar personīgiem izaicinājumiem, gan caur apmācībām pilnveidojos es pati - esmu kļuvusi atvērtāka, empātiskāka, izprotošāka, stiprinājusi ticību katra cilvēka potenciālam,» skaidro Zanda.

Četri pieturas punkti

Ieskicējot Zandas profesionālo ceļu, līdzšinējā 20 gadu pieredze uzkrāta starptautiskā darba vidē. Pirmais būtiskākais izaugsmes punkts ir kosmētikas izplatītājs Avon, kur Zanda sāka strādāt par noliktavas darbinieci, bet ātri vien tika pamanīts viņas kā vadītājas potenciāls un uzticēta klientu servisa izveidošana un vadīšana. «Pēc tam kļuvu par iekšējo apmācību vadītāju visās Baltijas valstīs,» teic Zanda. Līdz ar jaunajiem pienākumiem viņa uztaustījusi arī savu īsto aicinājumu - pieaugušo apmācības. Un šis virziens arī turpmāk mērķtiecīgi attīstīts, papildinot to ar dažādiem citiem personālvadības elementiem. Pēc Avon Zanda pievienojās GE Money [vēlāk GE Money bank] komandai, kur viņas gādībā nonāca darbinieku apmācības un attīstība un pēc laika bankas mācību centrs. Arī pašai Zandai bija dota unikāla iespēja izglītoties GE Money korporatīvajā universitātē un kļūt par sertificētu treneri - viņa izvēlējās divus novirzienus: jauno vadītāju apmācības un prezentēšanas prasmes. Viņa ar savām zināšanām dalījās ne tikai ar kolēģiem Latvijā, bet arī pasniedza kursus Polijā, Spānijā, Skotijā, kā trenera palīgs - Apvienotajos Arābu Emirātos. Darbs GE Money bank devis vēl kādu svarīgu prasmi - kā strādāt ar darbiniekiem pārmaiņu laikā, proti, laikā, kad banka aizgāja no Latvijas tirgus. «Apbraukāju Latviju un stāstīju kolēģiem par mūsdienīgu pieeju karjeras veidošanā, par karjeras plānošanu, jo komandā bija darbinieki, kas nekad dzīvē nebija gājuši uz darba pārrunām, un man vajadzēja viņus iedrošināt pārmaiņu laikā.» Arī nākamā darbavieta - Statoil [tagad Circle K] - bija daudzveidīga jaunas pieredzes skola, kur Zanda četrus gadus strādāja Personāla vadības nodaļā. Zandas pārziņā bija raudzīties, lai uzņēmuma visi aptuveni 700 darbinieku būtu zinoši, apmierināti, iesaistīti, ar vēlmi augt un attīstīties. «Biju klāt arī brīdī, kad uzņēmums paziņoja par zīmola maiņu, tas savukārt nozīmēja veltīt daudz laika skaidrojošam darbam, sarunām ar darbiniekiem, palīdzot pielāgoties un pieņemt jaunumus,» skaidro Zanda.

Atbildībā 12 valstu reģions

Cilvēkus parasti baida pārmaiņas, izmaiņas ierastajā darba kārtībā, izkāpšana no komforta zonas, taču Zanda uz šo kopumā iesaka raudzīties kā uz iespēju apgūt ko jaunu, pilnveidot sevi. «Domājot par darba maiņu, es vērtēju, kāda pieredze man vēl iztrūkst un ko jaunu es gribu iemācīties,» akcentē Zanda. Un ceļi pirms trīs gadiem saveda kopā ar Mars. «Jau sākot no pārrunām un pirmajām darba dienām, es uzņēmumā sajutos ļoti gaidīta, uzņēmums ir kā otra ģimene. Un tā mēs pie sevis uzņemam katru jaunu darbinieku,» norāda Zanda, kas šobrīd ir Mars vecākā personālvadības eksperte Baltijas, Balkānu valstīs (aptverts 12 valstu reģions, kopumā ap 400 darbinieku, no tiem Latvijas komandu veido 33 cilvēki). Tas nozīmē, ka attālinātā komunikācija, attālinātā sadarbība ar kolēģiem ir Zandas ikdiena. «Esmu padomdevējs, eksperts, kuram var jautāt visu interesējošo, kas saistīts ar darbinieku atlasi, attīstību, iesaisti. Uzņēmumam ir daudzi un dažādi rīki, pieejas, instrumenti, kā šos jautājumus risināt, un vadītāji var vērsties pie manis pēc padoma, kurā brīdī, kādā situācijā kura pieeja labāk derēs.» Zanda arī pati iesaistās atlases procesā, kas arī notiek attālināti, piemēram, izmantojot Skype, WhatsApp videozvanus. Arī Covid-19 pandēmija nav ieviesusi korekcijas šajā sakarā - atlase un komunikācija notiek, izmantojot moderno tehnoloģiju iespējas. Vēl nesen Zanda piedalījās attālinātā darba intervijā, kad jaunu kolēģi meklēja Ziemeļmaķedonijas pārdošanas komanda. «Viens aspekts, ko vērtējam - prasmes, kas vajadzīgas konkrētam amatam, otrs - personības iezīmes. Piemēram, meklējam proaktīvus kolēģus, kuri orientēti uz reālu rīcību, darbību, kuri ne tikai runā par problēmām, bet ir gatavi tās risināt, piedāvājot savus ieteikumus. Vēl viena būtiska īpašība - vēlme attīstīties: darbinieks ir gatavs mācīties, sekot līdzi jaunākajām tendencēm,» stāsta Zanda.

Karjeras plāns ir vajadzīgs

Šāds komplekts pēc laika var rezultēties ar karjeras kāpumu. «Uzņēmumā pat ir apzīmējums - laiks pozīcijā jeb cik aptuveni ilgu laiku darbinieks pavadīs konkrētajā amatā. Tie parasti ir 18 mēneši līdz trīs gadi, pēc tam darbiniekiem rodas vēlme pamēģināt ko jaunu. Mēs Mars daudz runājām par karjeras plānošanu, stāstām, ka attīstība un karjeras izaugsme ir darbinieka atbildība, kā arī palīdzam gatavoties nākamajai pozīcijai Par iespējamiem karjeras izaugsmes virzieniem mēs ar potenciālo darbinieku jau runājam pārrunu laikā, jo mums ir svarīga ilgtermiņa sadarbība. Mēs prasām, kādā amatā viņš sevi saredz nākotnē, un attiecīgi izvērtējam, ko varēsim piedāvāt. Šis pārrunātais plāns pakāpeniski tiek arī īstenots, domājot, kāda pieredze, kompetences jāuzkrāj nākamajam solim. Rūpes par darbinieku karjeras attīstību ir viens no elementiem, kas veicina piederības sajūtu uzņēmumam un vēlmi tajā strādāt ilgtermiņā. Arī atklāta komunikācija un kopīgas aktivitātes ir svarīgas, tostarp ar darba dzīvi nesaistītas, piemēram, Mars katram darbiniekam gadā tiek piešķirtas divas apmaksātas dienas, kuras veltīt brīvprātīgajam darbam. Domājot par darbinieku apmierinātību un iesaisti, īstenojam kopumā daudzas un dažādas iniciatīvas: augļi birojā, ergonomiskas darba vietas, esam dzīvniekiem draudzīgs ofiss, ar kolēģiem veidojam draudzīgas attiecības, un tas ir iespējams arī neatkarīgi no tā, cik tālu mēs viens no otra atrodamies. Pirms sapulces taču varam aprunāties, kā katrs pavadīja brīvdienas un tamlīdzīgi, šie visi mazie elementi kopumā arī rada komandu, kurai gribam būt piederīgi.» Zanda teic, ka Covid-19 šobrīd nav būtiski mainījis darba organizāciju. Arī pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas darbiniekiem bija brīva izvēle, no kurienes viņi strādā, galvenais - uzticētos darbus veikt korekti un noteiktajos termiņos. Tas ir balstīts Mars pamatprincipos, kas ir efektivitāte, brīvība, atbildība, kvalitāte un saskaņošana. «Ja pirms ārkārtas situācijas daļu darba dienas strādāju birojā, daļu no mājām, tagad 100% viss notiek attālināti. Nenoliegšu, pietrūkst klātienes komunikācijas, taču to cenšamies kompensēt ar saziņu Skype, WhatsApp, piemēram, apmaināmies bildēm, kā izskatās mūsu mājas ofisi. Starp citu, šobrīd daudz biežāk nekā pirms tam viens otram prasām, kā otrs jūtas, kā klājas.»

Relaksējas pārgājienos

Darba ikdienā vīruss lielas korekcijas nav veicis, bet Zandas brīvdienu un atpūtas plānos tas savas pārmaiņas ieviesis. «Dēls spēlē hokeju, meita basketbolu, tāpēc treniņi, spēles bija arī manu brīvdienu sastāvdaļa. Tagad šīm aktivitātēm ir pauze.» Taču garās pastaigas, kas ir Zandas izraušanās no ierastās steigas, neviens nav atcēlis. «Jau četrus gadus mans hobijs ir dalība dažādos pārgājienos. Gada gaidītākais notikums ir pārgājiens Kolka-Dubulti. Tas notiek maija pēdējās nedēļas nogalē, un 55 stundu laikā kājām jānoiet 136 km. Šis ir laiks, ko veltīt dziļām sarunām ar kādu sev tuvu cilvēku, ar kuru pārgājienā dodos kopā, kā arī tas ir laiks sev un pārdomām vienatnē.» Viņa arī ir nogājusi 300 kilometru garu posmu Santjago ceļā, taču plāns ir pieveikt visus 800 kilometrus. «Tam ir vajadzīgs mēnesis, ceru, ka tuvāko gadu laikā šo apņemšanos īstenošu. Šis pārgājiens dod neaprakstāmu viegluma sajūtu. Neko vairāk par mugursomu, karti un naktsmājām tobrīd nevajag, un ejot tu saproti, cik mēs paši daudz sevi apkraujam ar visu lieko, bet patiesībā īstu prieku sniedz daudzi dažādi mazi nieciņi, ko ikdienā pat nepamanām,» secina Zanda.